Voiko koulutuksessa oleminen ja oppiminen olla hauskaa?

Mitä sinulle tulee mieleen, kun puhutaan työnantajan tarjoamasta koulutuksesta? Ajatteletko ensimmäisenä tylsää istumista luennolla? Vai kuivaa pakollista työpäivää, jonka aikana muut työt jäävät rästiin?

Mitä jos koulutus onkin hauska yhdessä tekemisen aika, jolloin kaikki osallistujat saavat kokeilla esimerkiksi alkusammutusta, kannustaa siinä toisiaan ja oppia toimintaa vaaratilanteessa sekä koulutuksen jälkeen keskustella oman työuran aikana vastaan tulleista tilanteista, niin vaarojen kuin niiden torjumisen osalta? Kuulostaa hyvältä, ja näinhän meillä Xamkissa rakennus- ja energiatekniikan henkilökunnan tiimissä tehtiin. 

Juuri ennen kesän ja sen grillikauden alkamista pidimme oman rakennus- ja energiatekniikan tiimin kanssa yhteisen alkusammutuskoulutuksen. Koulutuksessa pääsimme kuulemaan eri sammutusvälineiden soveltuvuudesta eri tulipaloihin, mitä kirjaimet A, B ja C tarkoittavat käsisammuttimessa ja teoriaosuuden jälkeen testaamaan käytännössä palojen sammuttamista. Koulutuksen ja harjoitusten aikana kuului paljon puheensorinaa omista kokemuksista ja vielä enemmän kokemattomuudesta tulipalojen sammuttamisessa. Useampi työkaveri totesi, ettei ikinä ole joutunut sammutustoimiin, ja sammuttamisen käytännön osaaminenkin on kuulemma niin ja näin.  

Tilanne voi tulla kotona esimerkiksi vappumunkkeja rasvassa kypsentäessä.

Harjoitusten aikana tukahdutimme rasvapalon tyyppistä paloa sammutuspeiton avulla. Tällainen tilanne voi tulla kotona esimerkiksi vappumunkkeja rasvassa kypsentäessä. Sammutuspeiton käytöstä saimme hyviä vihjeitä käsien suojaamisesta. Hyödyllinen oli myös kehotus siitä, ettei saa katsoa sammutuspeiton tai keittiössä kattilan kannen alle tarkistaakseen sammuiko palo. Kyllä palon pitäisi olla sammunut; kannen tai peiton avaaminen tuo happea kattilaan, jolloin palaminen voi alkaa uudelleen. 

Sammutuspeiton lisäksi kokeilimme jutun kuvassa näkyvän nestesammuttimen käyttöä allaspalossa. Ainakin itselläni oli iso epävarmuus koskea käsisammuttimeen ennen harjoitusta. Kaikki sammutusta testanneet saivat tulen sammumaan yllättävän vähäisellä määrällä sammutusainetta. 

Tämän kokemuksen perusteella voimme todellakin sanoa, että koulutuksessa oleminen ja oppiminen voi olla hauskaa. Ainakin meillä oli!  

Lisätietoa

Lisätietoa käsisammuttimen ja sammutuspeitteen käytöstä voit katsoa Pelastustoimen verkkosivuilta: 

Pin It on Pinterest