Intranhyljeksijät tarvitsevat tukeamme

Miksi intraa hyljeksitään? Mikä saa työntekijät välttämään sisäisen tiedon lähdettä?

”En lue intraa.” Kuulen tämän lauseen hälyttävän usein. Oman organisaation intraa eli sisäistä viestintäkanavaa ei lueta. Tämä ei todellakaan ole vain xamkilaisten helmasynti, vaan olen törmännyt samaan ongelmaan monilla työpaikoilla. Luit ihan oikein: ongelmaan. Se ei ole vain haaste, outo ilmiö eikä hidaste, vaan kaikkia näitä ja paljon muuta – eli ongelma.

Stereotyypittelen intranhyljeksijät kolmeen ryhmään: valittajat, uuvahtaneet ja huithapelit.

Valittajat etsivät ja löytävät (tai ovat ainakin löytävinään) huomautettavaa lähes kaikesta intrainfosta. Tietoa tulee väärästä tuutista, sitä on liian paljon, se on huonosti jäsennelty ja kaiken kukkuraksi suurin osa siitä ”ei koske minua”. Niinpä näppärin niksi on jättää koko hökötys omaan arvoonsa ja jatkaa valittamista.

Uuvahtaneet ovat työn raskauttamia, joiden aika, jaksaminen tai huomiokyky ei yksinkertaisesti riitä enää yhdenkään kanavan seuraamiseen. Työnantaja kiristää ruuvia ja kiihdyttää oravanpyörää koko ajan. Keskipakoisvoima heittää uuvahtaneet tähtöset linnunradan laidalle suremaan himmenevää valovoimaansa. Siinä galaksissa intralla on yhtä paljon huomioarvoa kuin pierulla Saharassa.

Huithapelit, nuo työyhteisömme iloiset veikkoset, liitelevät arkisten leivänhankkimispuuhien yläpuolella keveästi kuin Keiju-margariini. Heitä eivät raskauta maalliset huolet, mutta intrapiittaamattomuus voi joskus kostautua työyhteisön toimintakyvyn heikkenemisenä. Koirat haukkuvat, huithapelikaravaani kulkee.

Kaikilla kolmella ryhmällä on kuitenkin vielä toivoa. Valittaja huomaa tapahtumakalenterin voiman, keksii voivansa vaikuttaa intran sisältöön ja siitä motivoituneena rupeaa lukemaan muidenkin tuotoksia. Uupunut löytääkin intrasta kanavia purkaa paineita, saa vertaistukea ja jaksaa kerätä voimia muutokseen. Huithapeli tarvitsee vain yhden, sattumanvaraisen mielenkiinto-osuman, ja sen jälkeen hän on ikuisesti ja positiivisesti intrariippuvainen.

Valitettavasti on neljäskin intranhyljeksijäryhmä, ja he ovat pelottavia: ylenkatsojat. Ylenkatsojat pitävät omaa toimintaansa ainoana oikeana ja näkemyksiään niin pätevinä, että he eivät tarvitse tavalliselle rahvaalle tarkoitettua bulkkitietoa. Heihin ei tehoa, vaikka intrassa alettaisiin puhua enkelten tai tieteitten kielillä. Heitä ei hetkauta, vaikka intra nimettäisiin antiikin hyveiden hengessä ”Totuuden, kauneuden ja hyvyyden valtakunnaksi”.

Jos tunnistat itsesi kolmesta ensimmäisestä ryhmästä, ole varuillasi. Olet vaarassa liukua ylenkatsojien yrmeään EVVK-yhteisöön, jossa mikään ei tunnu miltään.

Jos taas et kuulu mihinkään näistä ryhmistä eli olet iloinen intrainfon imijä, onnittelen Sinua. Käytä siis silloin tällöin pieni hetki intranhyljeksijöiden käännytystyöhön ja ylenkatsojiksi sortuneiden tukiryhmätoimintaan. Ennen pitkää eteemme avautuu uusi ja uljas intratiedon valtatie, jolla taaperramme tiedostavina ja tasa-arvoisina viestijä-vaikuttajina.

Pin It on Pinterest