Työn imu kasvaa, työn mielekkyys kasvaa, positiiviset tunteet työtä kohtaan lisääntyvät. Aiheesta lisää Työterveyslaitoksen Kohti innostuksen spiraaleja -julkaisussa.
Jo Herakleitos totesi, että muuttuvassa maailmassa ainoa, mikä on pysyvää, on jatkuva muutos. Muutoshakuisuutemme on ehkä jopa kasvanut. Erityisesti asiantuntijatyössä muutos on mahdollista, ja sitä myös helposti toivotaan. Ihmiset urautuvat, tekevät työtä samalla tavalla vuosia – tulee muutoksen tarve. Joskus etsitään uusi työ, vaihdetaan alaa. Työn tuunaamisella on mahdollista saada muutostarvetta tyydytettyä pienemällä vaivalla ja ennaltaehkäisevästi.
Työn tuunaaminen (job crafting) on työntekijälähtöistä oman työn ja tekemisen muokkaamista. Sen pitää lähteä itsestä hallinnan tunteen säilyttämiseksi ja omasta halusta motivaation ylläpitämiseksi.
Työn tuunaamisella tavoitellaan työhön lisää motivaatiota ja hyvinvointia. Se on hyvä tapa vaikuttaa työn kuormittavuuden kokemuksiin ja omiin voimavaroihin.
Työn tuunaamisessa työlle tuodaan uutta näkökulmaa ja erilaisia tapoja tehdä samaa asiaa. Korkeakouluympäristössä erityisesti muutos on osa työelämää. Korkeakoulun tulee olla muutoksen kärkiporukassa, emmehän halua kouluttaa ammattilaisia, jotka ovat valmiiksi jäljessä ajastaan. Meidän ei pidä olla niitä, jotka eivät uskalla muuttua.
Kysyimme aikaisemmin xamkilaisilta Padletilla pitääkö työn olla kivaa. Tähän liittyen kysyimme, jos vastaaja saisi valita, mitä hän poimisi työhönsä. Onko töissä kivaa – Padlet
”Sopivan sekoituksen tuttuja ja turvallisia hommia ja sitten uusia ja innostavia. Sellaista, että saisi tehdä välillä yksin ja välillä yhdessä. Vielä kun osaisi poimia sopivan määrän, ettei työn tekemisessä olisi kiireen tuntua –. Kaikkein mieluisimpia olisivat erilaiset kehittämistehtävät, joissa oppii uutta. Uuden oppiminen on minusta todella motivoivaa!”
”Vaikea valita, koska — haluan kaikkea sekaisin. Jos olisi liian yksipuolista, niin tylsistyisi joka tapauksessa. Sellaisia tehtäviä, missä korostuu omat mielenkiinnonkohteet, osaaminen ja vaikutusmahdollisuudet.”
Vastausten perusteella moni toivoo kehittävää työotetta, uusia näkökulmia, yksin ja yhdessä tekemisen hyvää suhdetta. Innostumisen tunnetta. Moni toivoo vähemmän kankeaa byrokratiaa ja näennäistekemistä. Vastausten perusteella vaikuttaa siltä, että ”kädet savessa” tekeminen tuntuu monista kaikkein tärkeimmältä. Olisiko meillä tässä laajemmankin työn tuunaamisen paikka? Tai ainakin rohkeutta alkaa pohtia sitä.
Työn tuunaamista voi tehdä myös yhdessä. Tuunaaminen vaatii uskallusta muuttaa totuttuja rutiineja ja kokeilla jotain uutta. On rohkeutta kysyä työkaverilta osaamista omaan työhön ja tehdä asioita yhdessä. Aina ei tarvitse vaihtaa työtä tai työnantajaa. Uusi projekti tai innostavat uudet tehtävät voivat olla oman työn tuunaamista.
Leipäännyttääkö nykytyösi? Katso täältä vinkkejä työn tuunaamiseen ja uuden innon löytämiseen!
Kirjoittajina työn tuunaajat: