Navigoimassa teknologisessa turbulenssissa: Resilienssin vaaliminen ja johtaminen

Olemme nähneet viimeisen vuoden aikana hämmentävän nopeaa tekoälyn kehitystä. Tämä nopea kehitys on avannut lukuisia mahdollisuuksia, mutta samalla tuonut esiin merkittäviä haasteita ja kysymyksiä niin etiikasta kuin tietosuojastakin. 

Todennäköisesti nykyisten nopeiden muutosten keskellä organisaation resilienssikyky nousee entistäkin tärkeämmäksi. Resilienssillä tarkoitetaan organisaation kykyä selviytyä kriiseistä ja vastata muutoksiin tehokkaasti. 

Nykyiset muutokset vaikuttavat organisaatioihin ulkoapäin ja tekoälysovelluksien käyttöä ja hyödyntämistä vaikutetaan kokeilevan erityisen paljon yksilötasoilla. Tämä saattaa johtaa siihen, että näiden sovellusten käyttö ei ole enää organisaation hallinnassa. 

Tekoäly parantaa tehokkuutta ja voi toimia luovuuden jatkeena, mutta samalla siihen liittyy monenlaisia kyberturvallisuuden riskejä ja huolimaton tekoälysovellusten käyttö voi muodostaa uhkan myös tietosuojalle.   

Resilienssikykyä rakentamalla kohti vahvempaa huomista 

Ei toki kannata laittaa päätä pensaaseen, vaan kannattaa ennemmin tarttua härkää sarvista. Uuden edessä tarvitsemme niin organisaatio- kuin yksilötasoillakin entistä enemmän resilienssikykyä.  

Organisaation kannalta kriisinkestävyyttä nostaa toimintaympäristöjen analyysit, riskien tunnistamien ja hallinta, sekä osaamisen vahvistaminen. Eli kannattaa olla hereillä, ennen kuin kriisi on päällä ja ottaa tilanne haltuun. Eritysesti tekoälyn kohdalla on tärkeää tunnistaa sen tuomat mahdollisuudet ja riskit. Organisaation sisäinen avoin viestintä ja yhteistyö parantavat resilienssikykyä.  

Sanoisin, että olisi hyvä saada ihmiset nousemaan poteroistaan pois jakamaan tietoa, kokemuksia ja näkemyksiä.  Myös koulutuksien ja valmennuksien tuoma osaaminen kasvattaa organisaation resilienssiä. 

Eikä ole lainkaan huono ajatus tehdä arviointia organisaation resilienssikyvystä ja päivittää suunnitelmia sen mukaisesti. 

Yksilötasolla avoin keskustelu ja uuden oppiminen, kriittinen ja utelias suhtautuminen sekä hallittu kokeileminen kasvattavat resilienssiä. 

Uskon, että tulevaisuuden nopeatempoisissa muutoksissa resilienssikyky tuo organisaatioille myös merkittävää kilpailuetua. Yksilötasolla kannattaa pohtia kuinka paljon on järkevää ulkoistaa omaa osaamistaan tekoälylle. 

Luulen, että saamme seurata tekoälyn kehitystä kuin taikureita, jotka oppivat koko ajan lisää ja kehittävät uusia temppuja. Ja varmasti tulemme yllättymään, olimme siihen valmiita tai emme.