Tulevaisuuskyvykkyys lisää toiveikkuutta

Vaikka maailma on muutosten kourissa, toivoa on aina ja tulevaisuuteen voi katsoa. Itseasiassa, aina voi tehdä myös enemmän: tulevaisuutta voi myös määrätietoisesti rakentaa.

Miten ihmeessä voisi katsoa tulevaisuuteen, kun tällä hetkellä ei pysty ennakoimaan edes tätä viikkoa? Näin kysyi minulta yrittäjä, jota haastattelin tehdessäni Kymenlaakson ennakointitoimintaan liittyvää vaikuttavuuskartoitusta. Siinä hetkessä oli vaikea vastata mitään.  

Maailma on myllerryksessä. Elämme kohta kolmatta vuotta pandemian keskellä. Sota on iskenyt liian lähelle. Sotaan liittyvien pakotteiden vaikutukset tulevat tuntumaan Suomessa ja alueellamme vahvasti. Tuoreen IPCC-raportin mukaan olemme kohta jo menettäneet mahdollisuutemme vaikuttaa ilmastonmuutokseen, ja edessämme voivat olla ruoantuotannon kannalta vaikeat ajat, ellemme tee rankkoja toimia heti.  

Tulevaisuus ei tapahdu, se rakennetaan 

Vaikka maailma on muutosten kourissa, toivoa on aina ja tulevaisuuteen voi katsoa. Itseasiassa, aina voi tehdä myös enemmän: tulevaisuutta voi myös määrätietoisesti rakentaa. Se, millaiseksi huominen rakentuu, riippuu siitä, mitä tänään teemme. Tulevaisuus ei ole vain joidenkin tahojen tai vain vahvimpien tahojen käsissä, vaan me kaikki vaikutamme siihen.  

Muistuttaakseni siitä, että elämme edelleen maailmassa, jossa voimme itse vaikuttaa toiveikkaan tulevaisuuden luomiseen, kokosin alle kymmenen tulevaisuuden ennakointiin liittyvää teesiä. Tulevaisuutta ei pysty ennustamaan kukaan ja siitä, mitä tulee tapahtumaan, en osaa sanoa minäkään mitään. Vaihtoehtoisten tulevaisuuksien kanssa on kuitenkin hyvä oppia tulemaan toimeen.  

Tulevaisuuskyvykkyyttä lisäämällä lisäämme toiveikkuutta.

Tulevaisuuskyvykkyyttä lisäämällä lisäämme toiveikkuutta. Toiveikkuutta taas tarvitsemme kaikki: niin yrittäjät, opiskelijat kuin me oppilaitoksen työntekijätkin. Toiveikas tulevaisuus on koko ajan edessämme, jos vain osaamme etsiä sen.  

10 teesiä toiveikkaan tulevaisuuden ennakointiin  

  1. Tulevaisuus ei ole ennalta määrätty. Me teemme sitä. Koko ajan. 
  2. Mikään yksittäinen muutos ei määrää sitä, miltä tulevaisuus tulee näyttämään. samaan aikaan tapahtuu loputon määrä muitakin muutoksia.  
  3. Muutos pitää sisällään aina niin uhkia, kuin mahdollisuuksiakin. Se, miten muutokseen reagoimme, määrittää, kumpi puoli näistä alkaa vahvistumaan.  
  4. Jokaiselle voimalle on vastavoimansa. Mitä vahvemmin muutos vie maailmaa johonkin suuntaan, sitä vahvempia ovat vastareaktiotkin. Vasta ne yhdessä määrittävät tulevaisuudelle uutta suuntaa. 
  5. Aina on jotain, mitä voi tehdä tilanteen parantamiseksi. Jos mikään muu ei ole mahdollista, vähintään oman suhtautumisensa tilanteeseen voi valita.  
  6. Yksikään teko ei ole liian pieni, jos se vie maailmaa kohti parempaa tulevaisuutta. Hyvä kasvattaa hyvää ja hyvinvointia. Hyvin­vointi lisää hyvinvoinnin puolustustahtoa. 
  7. Plan B on yksinkertainen ja hyvä tapa varautua tulevaisuuden riskeihin. Mikä kaikki voisi mennä pieleen? Miten toimimalla voi välttää riskien toteutumisen? Miten tulee toimia silloin, jos jokin niistä toteutuu?  
  8. Jälkiviisaus on turhaa. Kaikkea tarvittavaa ei tiedetty aiemmin. Tehdyistä virheistä tulee kuitenkin ottaa oppia siihen, miten jatkossa kannattaa toimia. 
  9. Kukaan ei voi jatkossakaan varautua kaikkeen. Ennakoimattomia tilanteita tulee vastaan. Suunnitelmia muutetaan sitä mukaa, kun tulevaisuudennäkymät muuttuvat. 
  10. Visiot ovat tulevaisuuden tekemisen johtotähtiä. Voimme päättää, millaista tulevaisuutta kohti haluamme kulkea ja suunnata toimintamme ja reagointimme sitä kohti. Vaikka matkaan tulisi millaisia mutkia, aina on jotain, mitä voi tehdä päästäkseen taas askeleen lähemmäs visiota. 

Pin It on Pinterest