Cross The Line – seminaarissa ylitettiin raja-aitoja

Seminaariosallistujat. Kuva: Lisbet Sanders

Maaliskuuna lopulla koitti kauan odotettu seminaari Belgian Leirissä. Syksyllä 2019 Xamkin yhteisöpedagogikoulutus kutsuttiin yhdeksi eurooppalaiseksi korkeakouluksi pohtimaan eurooppalaisuuden ydintä, nuorten liikkuvuutta ja nuorisotyön koulutusta eri maissa

Nuorisotalon säännöt Jeugdcentrum Moevement, Lier, Belgia. Kuva: Lisbet Sanders

Mukana seminaarissa olivat myös Belgian HOGENT -yliopisto, Saksan TH Kölin yliopisto, Hollannin Hogeschool van Amsterdam ja Unkarin ELTE-yliopisto. Koronan vuoksi seminaari peruttiin kahdesti ja nyt kolmas kerta toteutui suunnitellusti.

Seminaari oli osa Globaalikasvatus ja monikulttuurisuuden edistämisen -opintojaksoa. Seminaariin opiskelijoina osallistuivat Anni Suvanto, Johanna Koskinen ja Krista Puolamäki ja lehtorina matkassa oli Sirpa Räikkönen. Xamkin tiimissä oli mukana myös Juvenian kansainvälinen harjoittelijamme Kevin Stachon. Kevin osallistui seminaariin oman yliopistonsa TH Kölnin edustajana.

Useissa Euroopan maissa nuorisotyö käsitetään osana sosiaalityötä. Nuorisotyön osuus koulutuksessa on sisällytetty osaksi suurempia opintokokonaisuuksia. Nuorisotyön opiskelu ei kaikkialla Euroopassa ole siis vielä kovin tavallista. Unkari oli osallistujamaista viimeisimpänä aloittanut nuorisotyön opetuksen maassaan. Valmiita nuorisotyöntekijöitä oli ehtinyt valmistua vasta muutamia, mutta opinnoissa mukana oli seminaarissa innostunut joukko tulevia alan ammattilaisia.

Saimme tutustua viikon aikana useisiin belgialaisiin nuorisotyön kohteisiin niin Lierissä kuin Antwerpenissä. Pitkän linjan nuorisotyöntekijää ihmetyttikin belgialaisten ajatusmaailma mietojen oluiden myynnistä nuorisotilassa. Tällä rahoitettiin osa nuoristyöhön käytettävistä määrärhoista. Kaikkialla tilanne ei kuitenkaan ollut samanlainen. Antwerpenissä toiminnan ydin oli toiminnalliset pienryhmät ja keskittyminen alueen yhteisöllisyyden edistämisessä.

Anni, Johanna ja Krista korostivatkin kokemuksen olleen ”ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua nuorisotyöhön eurooppalaisesta näkökulmasta sekä jakaa ja saada tietoa muiden maiden käytännöistä nuorisotyön saralla”

Seminaarin mahdollisti Opetushallituksen Erasmus+ ohjelma ammatillisiin koulutuksiin (TCA eli Training and Cooperation Activities). Seminaarin aikana jokaisen osallistujamaan opiskelijat tulivat tietoisiksi Erasmus+ hankemahdollisuuksista tulevina nuorisotyön ammattilaisina. Seminaari olikin verraton verkostoitumisen paikka näille tuleville nuorisotyön ammattilaisille.

Pin It on Pinterest