Restonomiopiskelijat mukana virtuaalisen pakopelin tekemisessä

AR ja VR ovat saapuneet myös Xamkin Mikkelin kampukselle restonomiopintoihin Xamk RestoLabin myötä. Asiakasymmärryksen opintojaksolla ensimmäisen vuoden opiskelijat pääsevät mukaan virtuaalipelin tekemiseen.

Elokuussa 2021 pohdimme kollegani Kirsi Kuusiston kanssa, miten asiakasymmärrystä voisi opiskella virtuaalitodellisuuden ja pelien avulla restonomiopiskelijoita osallistaen. Mukaan ideoimaan kutsuimme Virtuaalinen työnopastus ja perehdyttäminen palvelualalla TKI-hanketiimin (kuva: hankkeen kuva). Yhdessä loimme raamit, mitä esittelimme opiskelijoille heti ensimmäisillä oppitunneilla. Opiskelijoihin innostuksemme tehdä jotain uutta ei ehkä ihan heti tarttunut, mutta ajatus jäi itämään. 

Ajatuksenamme on luoda ravintolaan sijoittuva pakopeli virtuaalimaailma Wondaan. Pelissä pelaaja on uusi vuoropäällikkö, joka tulee kohtamaan erilaisia tilanteita työpäivänsä aikana ja jotka hänen on ratkaistava. Tilanteiden tarkoitus on kuvata erilaisia asiakaskohtaamisia, joita esihenkilöllä voi työssään oikeastikin tulla vastaan esimerkiksi työntekijän sairastuminen ja ison ryhmän saapuminen yllättäen ruokailemaan.  

Opiskelijoiden tehtävänä on käsikirjoittaa ja kuvata tilanteet annettujen raamien puitteissa. Tässä kohtaa syksyä käsikirjoitukset alkavat olla loppuviilauksia vaille valmiina. Edessä on käsikirjoitusten esittely, jonka jälkeen siirrymme kuvausvaiheeseen. Kuvaukset toteutamme Xamk RestoLabin laitteilla tulevan syksyn aikana opetuskeittiön tiloissa. Kuvausten jälkeen rakennamme pelin Wonda VR-maailmaan. Pelin on tarkoitus olla testivaiheessa marraskuun lopulla, jolloin opiskelijat pääsevät sitä pelaamaan. 

Tulevaisuudessa meiltä valmistuneet restonomit saattavat työssään tehdä esimerkiksi virtuaalisia perehdytysmateriaaleja. Maailmalla on jo yrityksiä, joissa työntekijät perehtyvät työtehtäviinsä tai saavat työohjeet virtuaalilasien tai lisätyn todellisuuden (AR) avulla. Tämä on nyt meidän tien avaus sille saralle. Heittäydymme rohkeasti meille vieraaseen, oppimaan ja tekemään. Aika näyttää, mitä saamme aikaiseksi.  

Pin It on Pinterest