Tutustuminen Tarton koulutuksiin ja mahdollisiin harjoittelupaikkoihin

On hyvä välillä poistua omalta kampukselta ja käydä katsomassa mitä toisen maan ammatillisen tekemisen kulttuuriin kuuluu. Samalla on hyvä luoda uusia kontakteja ja mahdollisuuksia, joista on hyötyä opiskelijoillemme.

”Suunnittelimme keväällä 2023 matkaa jalkaterapeuttiryhmän kanssa Tartoon vierailemaan jalkaterapian eri työympäristöissä. Matka toteutui elokuussa 2023 ja pienen ja innokkaan ryhmän kanssa lähdimme matkaan. Maanantaipäivä kului pääosin matkustamiseen ja illalla olimme perillä kauniissa Tartossa”, toteavat jalkaterapeuttiopiskelijat Milla Lapila ja Paula Hofman 

Pohjallisten valmistusta  

Tiistaina vierailimme Tarton Yliopistollisen sairaalan klinikalla, jossa meitä oli vastassa Tartu Terveishoiu Kõrgkool opettajat Krista Staškevitš ja Maria Suits. Klinikkaa meille esitteli fysioterapeutti, joka valmisti yksilöllisiä pohjallisia. Pohjalliset suunniteltiin CAD-CAM periaatteella. Klinikka oli varustettu erilaisella tutkimusvälineistöllä, osa hyvinkin perinteisiä, mm. kävelymatto, mutta myös uutta teknologiaa oli juuri otettu käyttöön. 

Pääsimme tutustumaan myös paikalliseen apuvälineitä myyvään liikkeeseen Jalaexpert Oy:öön, jossa tehtiin yksilöllisiä pohjallisia eri menetelmillä, kuten elementti- ja kipsimenetelmillä. Heillä oli myymälä, jossa myytiin erilaisia jalkineita, joihin muokattiin, joko puolivalmiita pohjallisia tai suunniteltiin ja valmistettiin asiakkaan tarpeen mukaiset yksilölliset pohjalliset.  

Päivän viimeinen vierailu tehtiin Tarton ammattikorkeakoulun jalkojenhoidon vasta uudistettuihin opetustiloihin. Yhdessä luokkatilassa oli useita hoitoyksiköitä sekä erillinen välinehuoltotila. Lisäksi tutustuimme hoitotyön harjoitusluokkiin, välineisiin ja simulaatiotiloihin.  

Jalkojenhoidon koulutus ei vastaa meillä Suomessa olevaa jalkaterapeuttikoulutusta ja näin ollen opiskelijavaihto ei ole mahdollinen, mutta mikäli meidän opiskelijoistamme joku haluaisi lähteä harjoitteluvaihtoon Tartoon, pohjallismaailman osalta se olisi varmasti mahdollista.  

Tarton Yliopistollinen sairaala 

Ennen lähtöä keskiviikkona meille oli järjestetty vierailu Tarton Yliopistollisen sairaalan upouudelle lastenosastolle ja remontoidulle kirurgiselle osastolle. Osa osastoista oli hiljattain otettu käyttöön, osa oli vielä tyhjillään ja odotti potilaita. 

Lastenosaston osastonhoitaja esitteli meille uuden lastenosaston ja sen monipuolisen ja toimivan kokonaisuuden. Lastenosasto oli rakennettu upeaksi kokonaisuudeksi, jossa osasto itsessään oli keskiössä, jonne lapsipotilaat voitiin luontevasti siirtää niin poliklinikalta kuin päivystyksestä. Myös synnytysosastolta ja vauvateho-osastolta oli pääsy suoraan lastenosastolle. Erikoisuutena osastolla oli hiekkalaatikko -huone, jossa fysioterapeutit voivat leikkiä lapsen kanssa ja samalla havainnoida lapsen motorista kehitystä. Paikallisten sairaanhoitajaopiskelijoiden keskuudessa lastenosasto on erityisen suosittu harjoittelupaikka.

Seuraavaksi tutustuimme remontoituun kirurgiseen vuodeosastoon ja meille kerrottiin eri erikoisalojen toiminnasta. Potilastilat oli uusittu neljän hengen huoneista kahden hengen potilashuoneiksi. Huoneissa oli kaikki tarvittavat mukavuudet leikkauksesta toipumiseen. Lopuksi meille esiteltiin uusi leikkaus-anestesiaosasto. Leikkaus-anestesia osastolla oli viimeisimmän tekniikan mukaiset tilat, välineet ja laitteet. Leikkaussalien ikkunoista oli upea näköala Tarton kaupunkiin.  

Vaikka vierailu oli lyhyt ja ohjelmaa oli runsaasti, silti meillä jäi mahdollisuus tutustua Tarton kauniisiin vanhoihin rakennuksiin sekä miljööseen. Matkan ansiosta loimme uusia kontakteja, joista mahdollisesti saamme uusia harjoittelupaikkoja jalkaterapeutti- ja sairaanhoitajaopiskelijoille.  

Pin It on Pinterest