Hyvinvoinnin asiantuntijat opiskelijan tukena

Opiskeluhyvinvointi on opiskelijan työhyvinvointia. Meille opiskelijan hyvinvointi on tärkeä ja merkityksellinen teema. Opiskeluhyvinvointi on terveyttä, voimavaroja ja hyviä opiskelutaitoja, ja siihen vaikuttavat niin opetus kuin opiskeluympäristö. 

Riittävä hyvinvointi opinnoissa tukee opiskelijan kykyä edistää opintojaan. Hyvä opiskelukyky auttaa jaksamisessa, opintojen sujumisessa ja arjen tasapainottamisessa. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu tukee opiskelijoiden hyvinvointia ja sitä kautta opiskelukykyä monin eri tavoin ja palveluin.   

Hyvinvoinnin eteen tekevät töitä koko henkilökunta, opiskeluhyvinvoinnin toimijat ja opiskelijakunta. Edistämme opiskelijoiden hyvinvointia yhteistyössä kaupunkien ja seurakuntien palveluiden kanssa.  

Opiskeluhyvinvoinnin toimijoiden tavoitteena on opiskelijan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukeminen ja vahvistaminen opintojen aikana.

 

Kotkan kampuksella järjestettiin ystävänpäivätempaus.

Opiskeluhyvinvoinnin toimijat (opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijat, opintopsykologit, liikunnan lehtori, liikuntasuunnittelija ja työfysioterapeutti) tukevat eri näkökulmista opiskelijan kykyä selviytyä opinnoista tavoitteiden mukaisessa ajassa opiskelijan jaksamista kuunnellen.

 

Opiskeluhyvinvoinnin palvelut ovat saatavilla jokaisella kampuksella ja myös etäyhteydellä paikkakunnasta riippumatta.   

Opiskeluhyvinvoinnin tiimillä yli 1 400 opiskelijakäyntiä  

Opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijat tukevat opiskelijoita opiskeluun ja arkielämään liittyvissä kysymyksissä. Heitä voi lähestyä esimerkiksi kysymyksillä omasta jaksamisesta, opintojen etenemisestä tai uuteen opiskelukaupunkiin sopeutumisesta.

Opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijat ovat aktiivisesti mukana myös muun muassa tutorkoulutuksessa ja vahvistavat moniammatillista yhteistyötä organisaation sisällä ja sen ulkopuolella. Opiskelijakäyntejä opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijoilla kertyi vuonna 2018 yli 700.  

Mikkelin kampuksen uusi Mieliseinä tarjoaa mahdollisuuden pohtia hyvinvointiin liittyviä asioita vaihtuvien teemojen alla.

 

Opintopsykologin vastaanotolla yleisesti käsiteltäviä teemoja ovat esimerkiksi stressi, opintojen kuormittavuus, jaksaminen, ajan hallinta ja esiintymisjännitys. Vuonna 2018 opintopsykologikäyntejä kertyi Xamkissa yhteensä yli 700.   

Opiskelijoiden ohjauskäyntien lisäksi henkilökunta voi konsultoida opintopsykologia opiskelijan tilanteeseen liittyen. Opintopsykologit vierailevat pyydettäessä myös opintojaksoilla ja vuonna 2018 opintopsykologit kävivät keskustelemassa opiskelijoiden kanssa muun muassa ajanhallinnasta, stressistä ja esiintymisjännityksestä.  

 

Liikunnan ammattilaiset suunnittelevat opiskelijoille erilaisia liikuntaharrastuksia ja -opintoja. He kehittävät aktiivisesti liikunnan ja fyysisen hyvinvoinnin huomioon ottamista kaikessa Xamkin toiminnassa.   

Äxöniä Kotkan kampuksella  

 

Äxön-päivässä pelattiin muun muassa kuplafutista.

Vuonna 2018 Kotkassa järjestettiin Äxön-toimintapäivä, jolloin kampusalueella tarjottiin osallistujille muun muassa kuplafutista, kendoa, jousiammuntaa, kuntosaliohjausta, rentoutusta ja InBody-mittausta.

 

Lisäksi hyvinvoinnin toimijat järjestivät kampuksen aulassa kahvituokioita opiskelijoille kevyillä hyvinvoinnin teemoilla maustettuina.   

Liikunnan iltavuoroja Kotkassa järjestettiin muun muassa kuntonyrkkeilystä, lentopallosta, salibandysta, amerikkalainen jalkapallosta, koripallosta, sulkapallosta ja roller derbysta.

Kuntosali ja liikuntasali ovat säännöllisessä käytössä kampuksen tiloissa.  

 

Kouvolan kampukselle hyvinvointinurkkaus  

Kouvolan kampukselta tehtiin retki Repovedelle. Retkellä tutustuttiin opastettuna paikalliseen luonnonympäristöön ja kulttuurihistoriaan.

Kouvolan kampuksen opiskelijat tekivät retken Repoveden kansallispuiston kauniisiin maisemiin.

Kampuksen päärakennukseen perustettiin vuoden 2018 aikana hyvinvointinurkkaus ja Kouvolan kampus sai myös pysyvän taidonnäytteen puumuotoilun opiskelijalta hiljaisen tilan valmistuttua 3. kerroksen aulaan.

 

Lisäksi tarjolla oli säännölliset kahvakuula-, futsal-, sulkapallo- ja jääkiekkovuorot. Koska Kouvolan kampuksella ei ole omaa kuntosalia, kuntosalivuorot olivat tarjolla kampuksen ulkopuolella.   

Tarjolla liikunnan opintojaksoja  

Sekä Kotkassa että Kouvolassa on mahdollista ottaa yhteensä neljä kahden opintopisteen laajuista liikunnan opintojaksoa opiskelujen aikana.

Opintojaksojen sisältöinä ovat peruskuntoilumuodot, uudet lajit sekä tutustumiset paikkakuntien liikuntatarjontaan ja -paikkoihin.

Yhteistyötä tehdään sekä Etelä-Kymenlaakson että Kouvolan urheiluakatemian kanssa.   

Xamkin amerikkalaisen jalkapallon joukkue Xamk Hawks pelaa vuosittain valtakunnallista amerikkalaisen jalkapallon korkeakoulusarjaa.

Opiskelijoiden liikuntaliiton järjestämiin tapahtumiin eli OSM-kisoihin osallistuttiin vuoden 2018 aikana jääkiekossa ja salibandyssa.  

Saimaa Stadiumilla liikuntavaihtoehtoja mikkeliläisille   

 

Saimaa Stadiumi tarjoaa mahdollisuuden esimerkiksi seinäkiipeilyyn.

Liikunta- ja harrastepalveluja uudistettiin Mikkelissä syksyllä ja kaikki liikuntatoiminta, palloiluvuorot, ryhmäliikunta ja kuntosali sisällytettiin opiskelijoiden liikuntatarramaksuun. Syyslukukaudella myytiin 385 liikuntatarraa.

 

Lisäksi Mikkelin kampukselle perustettiin pysyvä Mieliseinä, joka aktivoi opiskelijoita pohtimaan omaan hyvinvointiin vaikuttavia asioita vaihtuvista näkökulmista.   

Mikkelissä otettiin vuonna 2018 käyttöön myös Saimaa Stadiumi ja siellä sijaitseva Active Life Lab. Opiskelijoita ja henkilöstöä on aktivoitu tilojen ja palveluiden käyttöönottoon esimerkiksi tarjoamalla palloiluvuoroja, seinäkiipeilykokeiluja ja sisäjuoksua.   

Syksyllä Saimaa Stadiumilla järjestettiin yhteistyössä kaupungin, urheiluseurojen ja järjestöjen kanssa opiskelijoille suunnattu LiHAppro. Tapahtumaan osallistui noin 350 opiskelijaa Xamkista ja toisen asteen oppilaitoksista.

Saimaa Stadiumi tarjosi erinomaiset puitteet tutustua Mikkelin liikunta- ja harrastetoimintaan, kun kaikki toimijat kokoontuivat Stadiumin ympäristöön.   

Xamk tarjoaa omia liikuntapalveluja nyt myös Savonlinnassa  

Syksyllä 2018 Xamk aloitti liikuntapalvelujen tarjoamisen myös Savonlinnan kampuksella, kun Itä-Suomen yliopiston SYKETTÄ-toiminta päättyi. Tarjolla on viikoittaisia palloiluvuoroja ja ohjattua ryhmäliikuntaa opiskelijoille ja henkilöstölle. Syksyllä 2018 liikuntatarroja myytiin 40. Näiden lisäksi on ollut yksittäisiä lajikokeiluja opiskelijoille ja henkilöstölle keväällä sekä syksyllä.   

Vuoden 2018 aikana aktiivisia harrastetutoreita oli Savonlinnassa 6 ja Mikkelissä 9. Harrastetutorit toivat liikuntatoimintaan opiskelijalähtöisyyttä ja he vastasivat muun muassa palloiluvuorojen ohjaamisesta sekä erilaisista yksittäisistä kokoontumisista. Esimerkiksi harrastetutorien järjestämä syksyinen sieniretki keräsi 13 osallistujaa ja joulukorttipaja noin 20 kävijää.

Pin It on Pinterest