Merenkulun opiskelijoiden ja henkilökunnan välinen sählyturnaus yhteisöllisyyden luojana

Voittajajoukkue poseeraa pokaalin kanssa. Joukkueen runko koostui MSVKT21SP opiskelijoista. Vahvistuksena oli MSVKT22SP ja MSVKT20SP ryhmien opiskelijoita.

Merenkulun koulutusyksikössä järjestettiin yhdessä opiskelijajärjestö Merkkari ry:n kanssa merenkulun opiskelijoille sählyturnaus pääsiäisen alla.

Joukkueita turnaukseen osallistui jokaisesta merenkulun koulutuksesta. Merenkulun sähkövoimatekniikasta turnaukseen osallistui peräti kaksi joukkuetta, joista toinen nousi turnauksessa suvereeniksi mestariksi ja vei himoitun pokaalin hallitsevalta mestarilta eli henkilökunnan omalta joukkueelta.

Voittajajoukkueen kapteeni, merenkulun sähkövoimatekniikan viimeisen vuoden opiskelija Saku Grommi kommentoi turnauksen voittoa näin:

”Kovia pelejä kaikki mutta hyvähenkisiä. Onneksi tulivoimaa löytyi laajalta rintamalta ja puolustuskin pelasi uhrautuvasti ja tunnollisesti. Tapahtuma oli kaikin puolin onnistunut ja oli mukava nähdä opiskelukavereita muissakin kuin opiskelun merkeissä. Kiitos myös tuomareille, toimitsijoille ja kannustusjoukoille!”

”Olin mukana järjestäjänä olleen Merkkarin toiminnassa ja järjestäjienkin keskuudessa oli hyvä tekemisen meininki! Kiitos myös kaikille järjestelyihin osallistuneille!”, Opiskelijajärjestö Merkkareissakin vaikuttava Grommi toteaa järjestelytoimikunnan toiminnasta.

Henkilökunnan joukkueen runko koostui Xamkin logistiikan ja merenkulun koulutusyksikön sekä yhteisten opintojen koulutusyksiköiden opettajista.

Lisäksi tuomarina ahkeroi terveysalan ja ensihoidon koulutusyksiköstä koulutusjohtaja Sanna Valliaro ja toimitsijoina opiskelijajärjestön jäsenet. Turnauksen mahdollistajana tilojen ja pelikamppeiden osalta työtä teki myös opiskeluhyvinvoinnin lehtori Marja-Sisko Luode.

Menestystä niittänyt Xamk Staff sählyjoukkue lainasi tänä vuonna turnauksen voittopokaalia opiskelijoille.

Henkilökunnan hyvinvointiin liikkumisen muodossa panostetaan Xamkissa Kotkan kampuksella esimerkiksi järjestämällä keskiviikkoisin kello 18-19:30 sählyvuoro, johon kaikki henkilökunnan jäsenet ovat tervetulleita. Idea turnauksen järjestämisestä on lähtenyt sählyvuorolla toisiinsa tutustuneilta pelaajilta.

Yhteistyössä koulutusyksiköiden ja opiskelijajärjestön välillä turnaus saatiin myös järjestettyä. Ilman sählyvuoroa eri yksiköiden työntekijät eivät välttämättä olisi koskaan oppineet tuntemaan toisiaan, sillä työasioiden suhteen ei monellakaan ole toistensa kanssa paljoa yhteistä tekemistä.

Sählyturnaus ja sählyvuoro ovat siis edistäneet tiimityötä ja yhteisöllisyyttä jopa koulutusyksiköiden välillä. Pelaajat ovat harrastaneet yhdessä ja tukeneet toisiaan kentällä luodakseen positiivisen ja kannustavan ilmapiirin. Tämä näkyy konkreettisesti myös työkavereiden tukemisena, auttamisena ja kannustamisena. Myös yhteisöllisyyden tunteen lisääminen opiskelijoiden ja henkilökunnan välillä on selkeästi edistynyt turnauksen olemassaolon aikana.

Merenkulun koulutusvastaava Joni Hietakangas on ollut mielissään turnauksen saamasta suosiosta opiskelijoiden ja henkilökunnan keskuudessa.

”On ollut hienoa nähdä kuinka innoissaan opiskelijat ja henkilökunta ovat turnauksesta. Turnauksesta riittää puhetta paljon ennen ja jälkeen pelipäivän. Se on luonut yhteisöllisyyttä merenkulkuun. Se on myös tuonut henkilökunnan helpommin lähestyttäväksi opiskelijoille.”

”Ilokseni voin myös todeta, että turnaus on aktivoinut porukkaa henkilökunnan sählyvuorolle. Tiimihenki on ollut aivan huippuluokkaa. Toki lisää pelaajia mahtuu vuorolle pelaamaan. Muutkin innokkaat vain mukaan!”

Turnauksen järjestämisessä taustalla on ollut opiskeluhyvinvoinnin parantaminen. Jatkuva opiskelu on raskasta ja kuluttavaa, jos siihen ei sisälly mitään muuta kuin harmaata puurtamista. Turnaus on ollut jotakin mitä on odotettu ja mitä varten on valmistauduttu.

Pelaajat on kerätty omasta ryhmästä ja muiden vuosikurssien ryhmistä. Samalla on tutustuttu opiskelijatovereihin paremmin. Voittajajoukkueen pelaajisto koostui kolmen vuosikurssin pelaajista, jotka eivät juuri tunteneet toisiaan entuudestaan, mutta päätyivät yhteisiin voitonjuhliin erään opiskelijan kotiin turnauksen päätyttyä!

Järjestelyt saivat tänä vuonna kiitosta opiskelijajärjestön paikalle virittämästä kahviosta, jossa oli pientä purtavaa ja juotavaa tarjolla yleisölle ja pelaajille.

Yleisön joukossa oli niin omaisia, opiskelijatovereita, kollegoita kuin ohi kulkeneita kiinnostuneita. Logistiikan ja merenkulun koulutusjohtajakin Olli-Pekka Brunila viihtyi katsomossa muutaman pelin ajan ja kommentoi tunnelmaa näin:

”Oli kiva nähdä miten pelikentällä joukkueet hioutuivat yhteen, vaikka joukkueet olivatkin ns. sekamiehityksellä eri vuosikursseilta. Opettajien joukkuetta ei päästetty helpolla ja pelikentän laidalla kuulikin juttuja, että tänä vuonna opiskelijat tulevat voittamaan.”

”Pelikentällä oli tekemisen meininki, mutta oli ilo nähdä miten kaikki nauttivat liikunnasta ja reilusta meiningistä. Tätä on ilo jatkaa myös uudella kampuksella uudessa liikuntahallissa ehkäpä jopa laajempana kokonaisuutena?”

Turnaus on ollut sen olemassaolon aikana menestys ja se on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä merenkulun koulutuksen kevään vakituisista tapahtumista.

Turnauksen järjestäminen on vaatinut monen henkilön työpanoksen mutta allekirjoittaneesta on tuntunut, että kaikki ovat osallistuneet järjestämiseen erittäin mielellään työ- ja opiskelukiireistä huolimatta.

Turnaus järjestetään taas ensi vuonna uusissa tunnelmissa uuden kampuksen myötä. Toivottavasti muutkin koulutusalat innostuvat ja saamme joskus merenkulun mestarijoukkueelle arvoisensa haastajan!

Pin It on Pinterest