HABITARE 2019 – Keskusteluja, tyyliä ja tunnelmaa

Miska Karvosen perustaman Riot Innovationin osasto energiaa säästävine jatkojohtoineen sai Alberto Alessilta parhaan konseptin maininnan (Kuva: Jari-Pekka Muotio)

Habitare-messut tarjosivat Helsingin Messukeskuksessa 11.–15.9.2019 raikkaan kattauksen muotoilun uusista tuulista.

Leikkiosastolla saattoi kuvauttaa itsensä messukeskuksen juhlavuoden kunniaksi historiallisen ratikan matkustajana (Kuva: Jari-Pekka Muotio)

Syyskuun puolessa välissä vuosittain järjestettävä Habitare on Suomen suurin design-, huonekalu- ja sisustustapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 1970 lähtien (Sommar 2018). Ensi vuonna on siten tapahtuman 50-vuotisjuhla.

Tänä vuonnakin ilmassa oli juhlan tuntua, sillä Messukeskus täyttää 100 vuotta (Sata vuotta tapahtumien keskipisteessä 2019). Historian siipien havinaa oli nähtävissä sisääntulon yhteydessä esitellyissä messukuvissa vuosien varrelta sekä lasten Habitare-osastolla, jossa messujen historia oli esillä monien leikkien ja pelien muodossa.

Moniin aiempiin vuosiin verrattuna tämän vuoden Habitrare-näyttely oli yleiskuvaltaan selkeä, joskin paikoitellen umpiseinärakenne rajoitti tilaa likaa. Näytteilleasettajia vaikutti olevan hiukan vähemmän kuin muutamana aiempana vuonna, mutta laatu korvasi määrän.

Habitaren esineitä ja osastoja (Kuva: Jari Pekka-Muotio)

Messujen antiikkinäyttelyn laadussa olisi sen sijaan kehittämisen varaa, sillä yleisvaikutelma on vuodesta toiseen sekava ja kirpputorimainen, vaikka design-esineiden tarjonta on pääosin laadukasta. Antiikki-puolella esiteltävä taide saa helposti sisustustaiteen leiman. Kaiken kaikkiaan keräilijätyylinen osasto erosi huomattavasti uutta muotoilua esittelevästä messutarjonnasta.

Xamkin kaluste- ja sisustusarkkitehtuurin koulutus tyylikkääsi esillä Habitaressa

Xamk oli messuilla näkyvästi esillä Block-osastolla, joka on tarkoitettu nuorten suunnittelijoiden ja muotoilukoulujen opiskelijoiden töiden esittelyyn.

Xamin sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun opiskelijat olivat suunnitelleet edukseen erottuvan tyylikkään osastonsa kevään 2019 näyttelysuunnittelun opintojaksolla, jossa heidän opettajanaan on toiminut muotoilija Ari Kanerva.

Xamkin osaston esittelijät ja esineistöä. Kuvassa: Vilja Erkamo, Katri Ahola ja Marika Rauhamäki, SK16S-ryhmä (Kuva: Leena Muotio)

Osastolla esiteltävät huonekaluprototyypit oli suunniteltu ja valmistettu niin ikään kevään 2019 kalustesuunnitteluprojekti-opintojaksolla, jonka opettajana on ollut muotoilija Saara Renvall. Osastolla oli esillä pienhuonekaluja; säilytyskalusteita ja penkkejä. Osastoa hallitsi laadun leima, sillä protot olivat huolella valmistettuja ja muodonanto oli raikasta, innovatiivista ja selkeää.

Myös Xamkin alumnit olivat hienosti edustettuina Habitaressa. Miska Karvosen perustaman Riot Innovationin tuote, energiaa säästävä jatkojohto sai messujen Kansainväliseltä Ystävältä, Alberto Alessilta parhaan konseptin maininnan. Esteettisesti miellyttävää jatkojohtokoteloa ei tee mieli potkia kalusteiden taakse piiloon, vaan mieluummin nostaa se esiin katseltavaksi.

Vuoden 2019 nuoren muotoilijan, Laura Väreen Hide-valaisin, Po-peili, Mio-tuoli ja Triangle-naulakko. Hyllyllä Donut-kynttilänjalkoja. (Kuva: Jari-Pekka Muotio)

Karvosen kanssa keskustellessa nousi esiin opiskelijoiden toive kohdata Xamkin muotoilun alumneja sekä alumnien toive päästä useammin kertomaan Xamkin muotoilun opiskelijoille työelämästä ja yrittäjyydestä. Karvosen mukaan muotoilun kentällä on valtavasti tarjolla vertaistukea ja innostavaa kannustusta ja hyviä neuvoja, kunhan vain uudet tekijät löytävät jo kokeneemmat kollegat. Tässä voisi auttaa alumnitoiminnan tehostaminen ja säännönmukaistaminen. (Karvonen 2019.)

Viidettä kertaa järjestetty Habitaren Talentshop esittelee vuosittain kiinnostavia nuoria muotoilijoita, ”jotka ovat uransa alkuvaiheessa, mutta joilla on jo oma vahva suunnittelijaidentiteetti sekä näyttöjä osaamisestaan” (Muotoilun neljä kiinnostavinta nimeä juuri nyt 2019).

Yhtenä Talentsopin kuraattorina toimii muotoilija Saara Renvall, joka on Xamkin muotoilukoulutuksen alumni. Hän myös toimii opettajana sekä ohjaa opinnäytetöitä kaluste- ja sisustusarkkitehtuurin koulutusalalla. Myös Renvallin kanssa keskustellessa ilmeni uusien kykyjen tukemisen merkitys. Uran alkuvaiheessa tuen tarve esille pääsemisessä ja näkyvyyden säilyttämisessä on erittäin tärkeää.

Satu Ahopellon suunnittelemat Syli-seinäkoukut (Kuva: Jari-Pekka Muotio)

Renvall on tukenut myös vuoden 2019 nuoreksi muotoilijaksi valittua Laura Värettä. Heidän yhteishaastattelunsa on kuultavissa Ylen Kulttuuriykkösen radio-ohjelmassa ”Muotoilussa kauneutta ei voi aliarvioida, se on perustarve” – ihmiset kaipaavat kosketusta vastapainona nykyajan teknisyydelle (Lehtola 2019).

Kaiken kaikkiaan Habitare tarjosi jälleen paljon enemmän kuin siltä etukäteen odotti. Todellinen ilon aihe löytyi hiukan ennen messualueelta poistumista: Silmät osuivat Satu Ahopellon viehättäviin Syli-seinäkoukkuihin, jotka hän suunnitteli opinnäytetyönään Xamkin tuote- ja palvelumuotoilun koulutuksessa keväällä 2018. Niitä valmistaa ja markkinoi Muoto2. Verkkokalvoille jäi messuista keveä ja lennokas kuva.

Lähteet

Karvonen, M. 2019. Muotoilija. Keskustelu Habitare-messuilla 14.9.2019.

Muotoilun neljä kiinnostavinta nimeä juuri nyt. 2019. Messukeskus. Saatavissa: https://www.sttinfo.fi/tiedote/muotoilun-nelja-kiinnostavinta-nimea-juuri-nyt?publisherId=1811&releaseId=69853492 [viitattu 17.9.2019].

Lehtola, P.-M. ”Muotoilussa kauneutta ei voi aliarvioida, se on perustarve” – ihmiset kaipaavat kosketusta vastapainona nykyajan teknisyydelle. Yle Arena, Kulttuuriykkönen. Saatavissa: https://areena.yle.fi/1-50234944 [viitattu 17.9.2019].

Riot Innovations. 2019. Saatavissa: https://riotinnovations.com/ [viitattu 16.9.2019].

Sata vuotta tapahtumien keskipisteessä. 2019. Messukeskus. Saatavissa: https://messukeskus.com/blogs/article/sata-vuotta-tapahtumien-keskipisteessa/ [viitattu 16.9.2019].

Sommar, H. 2018. Toivekodista tulevaisuuteen – sisustusnäyttelyitä ja -kilpailuja viideltä vuosikymmeneltä. Julkaistu 02.12.2009, päivitetty 10.07.2018. Elävä arkisto. Yle. Saatavissa: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/12/02/toivekodista-tulevaisuuteen-sisustusnayttelyita-ja-kilpailuja-viidelta [viitattu 16.9.2019].

 

Pin It on Pinterest