Perinnerakentamisen äärellä

Mikä on tapahtumaa järjestävä Iisakki? 

Kymenlaakson rakennusperinneyhdistys Iisakki on perustettu vuonna 26.11.2014, joten ensi vuonna yhdistys juhlii kymmenvuotista taivaltaan. Yhdistyksen tarkoituksena on vaalia Kymenlaakson rakennusperintöä ja jakaa tietoa perinnerakentamisesta ja rakennusten suojelusta sekä tehdä tunnetuksi kymenlaaksolaista rakennusperintöä.

Yhdistyksen toiminnassa kohtaavat alan asiantuntijat ja perinnerakentamisesta sekä rakennusperinnöstä kiinnostuneet ihmiset. (Iisakki s.a.) Yksi tärkeä toimintamuoto ollut vuosittain järjestettävät perinnerakentamispäivät, joiden tämän syksyistä antia käsitellään tässä artikkelissa.  

Esitelmien antia 

Kiinnostavia esitelmiä kuultiin tänä syksynä neljä. Ensimmäiseksi savirakentaja Suvi af Hellström kertoi savirappauksen eduista esitelmässään Savirappaus terveelliseen ja kestävään rakentamiseen. Esitelmässä avattiin savirakentamisen tekniikoita ja terveysvaikutuksia. 

Savi on erittäin terveellinen ja hengittävä rakennusmateriaali, joka puhdistaa sisäilmaa. Maailmalla savea on käytetty huomattavasti enemmän rakennusmateriaalina kuin Suomessa. Af Hellström soisi savirakentamisen lisääntyvän maassamme, sillä sen käyttö on mahdollista myös moderneiden design-ratkaisujen ollessa kyseessä. 

Luentotilassa istuvia ihmisiä.
Kuva 1. Esitelmätila Iisakki.

Hannele Rämön esitelmä Haiseeko talossa? valotti kiinnostavasti ja myös inhorealistisen mehevästi erilaisten homeiden ja sienten vaikutuksia talojen rakenteissa. Hänellä oli mittava kuva-aineisto näytettävänään aiheesta. 

Rämö on pitkälinjan asiantuntija rakennusten hajuhaittojen ja sisäilmaongelmien ratkaisijana. Jos homehtuminen tai vaikkapa lattiasieni pääsee tarpeeksi pahaksi, ainoa ratkaisu tilanteeseen on talon purkaminen tai polttaminen. Hajuhaittojen lähde on siis syytä etsiä ajoissa.  

Kuvassa sienirihmastoa.
Kuva 2. Lattiasieni. Kuva: Hannele Rämö.

Päivän kolmannessa esitelmässä Rakennussuojelu Suomessa Kymenlaakson museon rakennustutkija Viivi Alajuuma kertoi rakennussuojelun eri tavoista sekä siitä, millaisista karttapalveluista löytää tietoa rakennusten suojelutilanteesta. Monelle kuulijalle tuli yllätyksenä, että Museoviraston sekä kaupunkien sivuilta löytyvät kartta- ja muutkin tietokantapalvelut ovat ilmaisia. 

Kuva 3. Viivi Alajuma ja Yoshimasa Yamada.

Päivän viimeisen esitelmän Hirsitalon korjaus ja uudelleenkäyttö piti arkkitehti Yoshimasa Yamada, joka työskentelee korjausrakentamisen neuvonnasta vastaavana tutkijana Kymenlaakson museossa. Hän myös viimeistelee väitöskirjaansa Tampereen yliopiston Rakennetun ympäristön tohtoriohjelmassa (ks. Tampereen yliopisto 2023).  

Yamada toi esitelmässään esiin kiinnostavasti perinnerakentamisen taustoja, jotka linkittyvät ihmisen ja luonnon vuorovaikutteiseen suhteeseen ja joustavuutta ja muuntelukykyä korostavaan bricolage-ajatteluun. 

Hänen tutkimuksensa filosofinen tausta nojaa myös semiotiikan tutkimukseen, mikä nousi hyvin esiin esitelmästä. Käytännön tasolla kiinnostavista perinnerakennustavoista hän esitteli lahonneiden nurkkasalvosten korjaamisessa mahdollisen varhopatsasrakenteen sekä rakennusten tukemisen mahdollistavan timber frame -rakenteen. 

Kaiken kaikkiaan hänen esityksensä antoi paljon kiinnostavaa uutta tietoa, joka oli mielenkiintoisesti sidottu laajaan taustafilosofiaan.   

Kuva 4: Bricolage ja varhopatsas.

Esitelmien lomassa kävijät saattoivat tutustua Rakennuspuodissa tarjolla oleviin myyntiartikkeleihin, ovista ja ikkunoista valaisimiin ja kamiinoihin. Toimintaansa esitteli myös muun muassa Kymen Karmiini sekä Suomen homekoirayhdistys ry. 

Keväällä 2024 on Iisakin kevätpäivän vuoro 

Iisakin kevätpäivä järjestetään näillä näkymin keväällä 2024 vielä määrittelemättömässä paikassa. Xamkin restauroinnin koulutus on jatkossakin mukana Iisakin järjestettävissä tapahtumissa. Yhdistys ottaa mielellään uusia jäseniä toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi. Jos kiinnostuit yhdistyksestä ja sen toiminnasta, ota rohkeasti yhteyttä Iisakin sivujen kautta.