Tuplaopinnot Lauran tapaan

Laura Sorrin arjessa lomittuvat sekä digimarkkinoinnin että liiketoiminnan johtamisen opinnot. Perheyrityksen Everyday Design arjessa teoriat heräävät eloon ja arki on läsnä opiskelutehtävissä. Opiskelu tukee ja selventää urasuunnitelmia. Markkinoinnin ammattilaisena Laura haluaa nostaa jatkossakin markkinoinnin roolia yrityksissä sille kuuluvaan keskeiseen asemaan.

Xamkissa alkaa tammikuussa 2022 uusi Digimarkkinoinnin johtamisen koulutus, joka valmistaa ylempään ammattikorkeakoulu (YAMK) -tutkintoon. Sen pilottina toteutettiin 2020 – 2021 erikoistumiskoulutus, joka keskittyi digimarkkinointiin.   

Perheyrityksessa Everyday Designissa työskentelevä Laura Sorri on yksi erikoistumiskoulutuksen osallistujista. Hänellä avautui mahdollisuus tehdä tuplaopinnot, ja hän opiskelee samaan aikaan myös YAMK-tutkintoa Xamkissa.   

Opintojen yhdistäminen on ollut sekä antoisaa että vaativaa. Tässä artikkelissa keskustellaan sekä digimarkkinoinnin erikoistumiskoulutuksesta, että YAMK-opinnoista. Millaisia valmiuksia opinnoista saa? Mitä kannattaa ottaa huomioon, jos suunnittelee opintojen aloittamista?

Markkinoijien työkenttä laajenee koko ajan ja hallussa pitää olla monia työkaluja. Laura Sorri opiskelee samaan aikaan kahdessa koulutuksessa. ”Digimarkkinoinnin koulutus antaa kokonaiskuvaa ja selkänojaa siihen, miten modernia markkinointia kannattaa tehdä kustannustehokkaasti ja tuloksekkaasti. Koulutuksessa saa myös vahvistusta siihen, miten tietyt lainalaisuudet pätevät riippumatta yrityksen koosta. Kuvassa myös perheen koirat. Kuva Laura Sorri.

Etenen henkisesti ja ammatillisesti

Yamk-opiskelijat ovat työssäkäyviä aikuisia ja useimmilla on jo merkittävä työura. Opiskeluun motivoi erilaiset asiat. Laura on työskennellyt viestinnän ja markkinoinnin tehtävissä kymmenen vuotta. ”Kävi klassinen mitä haluan tehdä elämässä reflektointi”, Sorri nauraa.  

”Olin jo pitkään ajatellut, että haluaisin lähteä opiskelemaan, kun työ on usein tulipalojen sammuttelua, dead-line siellä, dead-line täällä. Halusin vankempaa ja syvempää perustaa sille, miten asioita kannattaisi johtaa myös isommassa kuvassa”, hän jatkaa.  

Työkokemus edistää opitun ymmärtämistä ja kiinnittää uudet asiat omaan kontekstiin. ”Kirjoitin ensimmäistä digimarkkinoinnin tehtävää ja totesin, että haluan tehdä tätä lisää. Oikeasti opin asioita, saan ottaa selvää ja kirjoittaa omia näkemyksiäni”, Sorri pohtii. ”Tämä on ollut henkireikä. Koen, että etenen henkisesti ja ammatillisesti.” 

Arkikäytännöt jalostuvat oppimistehtävissä 

Oppimistehtävistä kannattaa ottaa irti kaikki hyöty oman yrityksen tai työn kehittämisessä. Tyypillisesti oppimistehtävissä tutkitaan, analysoidaan ja sovelletaan uusia menetelmiä tai malleja ja kehitetään työtä. 

Yrityksen arkikäytännöt jalostuvat oppimistehtävissä, ja niistä on ollut valtava apu. Koko ajan tulee hyvin käyttökelpoista materiaalia operatiiviseen toimintaan.

Laura Sorrilla on käytännöllinen ote opiskelun hyödyntämiseen yrityksessä. ”Kahden hengen yrityksessä ei resursseja ole tehdä kaikkea itse eli niin sanotusti in-house, mutta toisaalta mahdollisuutta ei ole myöskään palkata kovapalkkaisia konsultteja. Yrityksen arkikäytännöt jalostuvat oppimistehtävissä, ja niistä on ollut valtava apu. Koko ajan tulee hyvin käyttökelpoista materiaalia operatiiviseen toimintaan”, hän summaa.  

Etäopiskelu on mahdollistanut kokeilemaan erilaisia oppimismenetelmiä. Sorri mainitsee Xackathonin, joka oli hackathon -tyyppinen opintojakso verkossa. ”Digi tuli jäädäkseen. Etäfasilitiointi, etäideointi ja yhteiskehittäminen. Yhteinen projekti saadaan etenemään sujuvasti, vaikkei nähdä toisiamme koko prosessin aikana”, Laura kertaa Xackathonin kokemuksia.  

Vien asioita oikeaan suuntaan

Markkinoijien työkenttä laajenee koko ajan ja hallussa pitää olla monia työkaluja. Digimarkkinoinnin koulutuksessa vahvistetaan käytännön osaamista ja rakennetaan vankka tutkimuksellinen tietoperusta.  

Lauralle koulutus on luonut uskoa, että hän vie asioita oikeaan suuntaan. ”Saa valmiuksia työskennellä vielä itsenäisemmin markkinoinnin eri osa-alueilla. Saa aidosti pelimerkkejä tehdä digimarkkinointia pienimmissä ja suuremmissakin yrityksissä”, hän pohtii.  

Koulutus antaa eväitä markkinoinnin vastuutehtäviin. ”Voi toimia esimerkiksi markkinointipäällikön roolissa. Ohjata, koordinoida ja delegoida niitä tehtäviä muille myös. Tulee hyvin kokonaisvaltainen substanssiosaaminen”, Sorri toteaa. 

”Digimarkkinoinnin koulutus antaa kokonaiskuvaa, selkärankaa ja selkänojaa siihen, että etenen oikeaan suuntaan ja voin jatkossakin tehdä itsenäisesti päätöksiä.” 

Joy of missing out

Opiskelun aloittajan kannattaa olla realisti. Jos opiskelun lisäksi aikoo hoitaa työssäkäynnin, perhe-elämän ja harrastukset, niin mistä otat aikaa. Mistä olet valmis luopumaan, ainakin siksi ajaksi? Entä mikä on itselle riittävän hyvä taso opiskeluissa? Laura Sorri on puntaroinut myös tätä asiaa.  

”Jos aina pyrkii vitoseen, käy täysipäiväisesti töissä, on perhe ja harrastuksia, niin mistä luopuu? Ja miten teet sen sillä tavalla, että koet saavasi jotain tilalle? Mistä voit vähän aikaa pitää taukoa, että se fear of missing out muuttuisi muotoon joy of missing out”, Laura pohdiskelee.  

Lopuksi hän vinkkaa: ”Itsensä johtaminen ja aikataulujen johtaminen. Niihin kannattaa panostaa, jo ennen kuin aloittaa opiskelut.” 

Infograafi: Heli Kesämaa

Lisätietoja

Digimarkkinoinnin johtaminen –koulutus (tradenomi, ylempi AMK) alkaa tammikuussa 2022.  

Yhteishaku 1.-15.9.2021 opintopolku.fi

Lisätietoja koulutuksesta: Heli Kesämaaetunimi.sukunimi@xamk.fi 

Pin It on Pinterest