Myös Briefacase-projektin osallistujat olivat mukana verkostoitumassa ja saamassa tietoa siitä, mitä muissa maahanmuuttajia auttavissa projekteissa tehdään ympäri Suomea.
Xamkista mukana tapahtumassa olivat Briefcasen osatoteutuksen projektipäällikkö Jaana Poikolainen, palvelumuotoilija Anu Vainio, projektityöntekijä Angelika Polak ja suomen kielen lehtori Leena Griinari.
Lisäksi mukana oli koko Briefcase-konsortion projektipäällikkö Erja Mölsä Kouvolan aikuiskoulutuskeskuksesta sekä kymmenkunta projektin työntekijää Etelä-Kymenlaakson ammattioppilaitoksesta, Kouvolan aikuiskoulutuskeskuksesta, Kouvolan seudun ammattiopistosta ja Saimaan ammattiopistosta.
Briefcase
Briefcase – Oma polku ammattiin on ESR:n rahoittama hanke (2016–2018), jonka avulla pidetään yllä maahanmuuttajien suomen kielen yleistaitoa ja parannetaan ammatillista kielen osaamista.
Briefcasen Kielisalkku-pilotin tavoitteena on tehdä verkkomateriaalia itsenäiseen opiskeluun, jotta ammattialan sanastoa saadaan haltuun jo ennen mahdollista opiskelupaikan saantia.
Briefcasen Osaamisportfolio-workshop taas tukee oman osaamisen kielellistämistä, yrittäjyyttä ja omien vahvuuksien esittelemistä. Portfolion vetäjänä Xamkissa on Anne Vuorivirta.
Briefcase-hankkeen esittelypöytää hoitivat kaikki osallistujat vuorotellen Messukeskuksen tapahtumassa. Ihmiset tuntuivat olevan aidosti kiinnostuneita ammatillisen kielen ja sanaston harjoituksista.
Ratkaisuja ja toimintamalleja verkostoitumalla
Suomen Pakolaisapu ry:n kokemusasiantuntija Khalid Idriss kertoi pakolaisen riipaisevista ja välillä tragikoomisistakin kokemuksista Suomessa.
Päivän pääesiintyjänä oli kansanedustaja Jani Toivola, joka puhui kohtaamisen merkityksestä osana ammattilaisuutta ja siitä, miten jokaiselle on oikeus omaan tarinaansa.
Ratkaisut ja toimintamallit Kotona Suomessa -tapahtuma esitteli kaiken kaikkiaan kolmisenkymmentä eri puolilla Suomea toimivaa projektia. 22 projektilla
oli oma esittelypöytä ja kahdessa eri luentosalissa pyöri koko päivän 20 minuutin pituisia esittelyjä eri projekteista.
Kiinnostavia hankkeita joka puolelta Suomea
Yksi mielenkiintoisimmista projektiesityksistä oli Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalle -hanke, jossa projektikoordinaattori Marguerita Guibert kertoi Pudasjärven kaupungin upeasta monikielisestä neuvontapalvelusta. Palvelun tavoite on edistää yksilöohjausta ja monikielisiä neuvonnan palveluja. Palvelun osoite on www.info-lango.fi.
Palvelu on maksutonta, ja sieltä saa tällä hetkellä apua thai-kielellä, viroksi, venäjäksi, dariksi, farsiksi, arabiaksi, somaliksi, kiinaksi, soraniksi ja swahiliksi. Päivystysajat eri kielille ovat eri kellonaikoina, ja tulkeille tulevat kysymykset ovat todella moninaisia.
Toinen mielenkiintoinen projekti on Äidit mukana -hanke, jolla edistetään maahanmuuttajaäitien kotoutumista ja työllistymistä. Alussa vahvistetaan äitien luku- ja kirjoitustaitoa, ja sen jälkeen kehitetään suomen kielen taitoa. Myös ammatillisen koulutuksen suorittaminen kielituella on mahdollista. Kielituettu oppiminen tapahtuu työpaikoilla.
Kolmas kiinnostava hanke oli Työväen Sivistysliiton Ote työhön -projekti, jossa muun muassa koulutetaan työelämäohjaajia. Heidän tehtävänsä on tukea maahanmuuttajien työllistymistä ja luoda tukiverkostoja työpaikoille. Tähän mennessä hankkeessa on koulutettu 20 työelämäohjaajaa. Koulutuksen sisältöjä ovat kulttuurien välinen vertaisohjaus ja vuorovaikutus ryhmässä, suomen kielen oppimisen tukeminen, työelämän oikeudet ja erilaiset polut työhön.
Tapahtuma Helsingin Messukeskuksessa oli avartava. Suomessa tehdään todella paljon töitä maahanmuuttajien kotoutumisen ja työllistymisen hyväksi. Kotona Suomessa -projektin alahankkeet toimivat kaikki ESR-rahoituksella.