Matkalle osallistui eri ammattikorkeakouluista 25 hengen delegaatio TKI-valmennettavia valmentajineen. Xamkista matkalle ottivat osaa valmentajat Noora Talsi ja Marjaana Kivelä sekä valmennettavat Viljo Kuuluvainen, Tiina Kirvesniemi ja allekirjoittanut. Matkalla oli mukana myös Xamkin sopimus- ja IPR-asiantuntija Minna Pasila. Brysselin vierailun ajankohta oli 12. – 15.6.2018.
Saapuminen Brysseliin
Tuloiltana ihailimme kaunista keskustaa, erityisesti keskustoria sekä pientä pissaavaa poikapatsasta, joka jatkuvasti vetää puoleensa suuria turistilaumoja.
Jossakin Brysselin keskustan kadunkulmassa on myös vastaava tyttöpatsas – Jeanneke pis mutta sen etsimiseen ei meillä ollut aikaa.
Ensivaikutelma Brysselin keskustasta oli komeista historiallisista rakennuksista huolimatta hiukan nuhjuinen. Kerjäläisiä oli paljon, ihmisiä näytti asuvan kaduilla. Rikkaan EU:n pääkaupungin kaduilla tällaiset havainnot olivat yllättäviä.
EU-parlamentti ja KU Leuven
Kesäkuun 13. päivän aamuna alkoi varsinainen ohjelma, joka oli erittäin tiukka mutta myös täyttä asiaa.
Hotellilta meitä tuli noutamaan oppaamme Jenna Huhtanen, joka toimii koordinaattorina Itä- ja Pohjois-Suomen EU toimistossa (East & North Finland EU Office).
Keskustasta siirryimme metrolla aivan toisen tyyppisiin, erittäin siisteihin modernina arkkitehtuuria edustaviin kortteleihin.
Saavuimme EU-parlamentin päärakennuksen aulaan, jossa passimme tarkastettiin ja meistä otettiin ryhmäkuva. Suomalaiset EU-virkailijat esittelivät meille puolentoistatunnin ajan erittäin kiinnostavasti EU-parlamentin toimintaa ja käytäntöjä.
Pääsimme myös kuvaamaan parlamenttisaliin, sillä juuri tuolla viikolla parlamentti oli siirtynyt Strasbourgiin tekemään päätöksiä. Tämä kuukausittainen suuri ja kallis siirtyminen tehdään, sillä Ranska ei suostu luopumaan Strasbourgin kokouksista. Veronmaksajia tämä siirtyminen tuskin ilahduttaa.
EU-parlamentin yleisesittelyn jälkeen lähdimme junalla Leuveniin, joka sijaitsee noin 25 km päässä Brysselistä.
Kävelimme juna-asemalta kauniin kesäisen kaupungin halki KU Leuveniin, huippuyliopistoon, jossa kuuntelimme yliopiston Research & Development Technology Transfer Officen edustajien esitelmät yliopiston tutkimus- ja kehittämispalveluiden rahoitusmallista ja ulkopuolisille tahoille tehtävästä, erittäin tuottoisasta tutkimustyöstä.
Kuulimme myös Lapin AMK:n kehittämispäällikkö Riitta Alajärvi-Kaupin puheenvuoron EU-hankkeista ja niissä asiantuntijana toimimisesta.
Myöhään illalla palasimme Brysseliin, joskin jotkut olivat niin syventyneitä EU-hankkeista keskustelemiseen, että he ajoivat ohi keskustan, kauas maaseudulle. Ystävällisen konduktöörin avustamina he lopulta päätyivät oikealle asemalle.
EU-komissioon tutustuminen ja rautaisannos TKI-hanketietoutta EU-tasolla
Toisen varsinaisen vierailupäivän aamuna matkustimme jälleen EU-kortteleihin, tällä kertaa tutustumaan EU-komissioon, joka sijaitsee Charlemagne-rakennuksessa.
Meille kerrottiin laajasti yleisellä tasolla komission toiminnasta, jonka jälkeen politikan erityisasiantuntija Thomas Midtgaard esitelmöi aiheesta Future of the European Union Research & Innovation Policies.
Toisen tunnin pituisen esitelmän meille piti Elena Tegovska, joka on korkeakoulupolitiikan ja Erasmus+ -erityisasiantuntija komission korkeakoulutuksen yksiköstä (Directorate-General for Education and Culture).
Komissiosta lähdimme kävelymatkan päässä sijaitsevaan Suomen EU-edustustoon, jossa Matti Hiltunen Business Finlandista ja Rami Nissilä Suomen akatemiasta esittelivät EU:n koulutus- ja TKI-politiikan ajankohtaisia aiheita.
Tunnin pituinen esitelmä sivusi myös seuraavaa TKI-hankkeiden puitesopimuskautta sekä antoi hyvän kuvan siitä, miten Brysselissä eri sidosryhmien välinen käytäväkeskustelu on merkittävässä osassa sopimus- ja päätöksentekoprosessia.
Päivämme jatkui työlounaan merkeissä viehättävässä italialaisravintolassa, jossa Itä- ja Pohjois-Suomen EU toimiston johtaja Kari Aalto esitteli toimistoa ja kertoi elämästä EU-Brysselissä.
Lounaalta siirryimme tutustumaan kyseiseen toimistoon sekä kuuntelemaan Pia Laurilan (Directorate General, Research & Innovation) esitelmää Horisontti 202
0 -ohjelmasta ja synergioista rakennerahastojen kanssa. Synergioihin voi tutustua lähemmin EU Funds working together for jobs & growth -julkaisusta.
Päivän viimeisen esityksen piti Tatiana Panteli brittiläisen University of Wolverhamptonin Project Support Officesta. Esitelmä käsitteli korkeakoulujen hanketoimijoiden menestymisedellytyksien edistämistä EU-tasolla. Brittiyliopistojen tilanne jäi esityksessä avoimeksi, sillä kukaan ei tiedä tarkasti, mitä brexitin jälkeinen elämä tuo tullessaan. Kysyn tätä pariltakin taholta komissiossa ja Suomen EU-edustustossa, mutta kaikille aihe oli vaikea, eikä vastauksia oikeastaan ollut.
Täpötäyden ohjelman jälkeen siirryimme keskustaan. Muutama meistä näki Manneken pisin kuuluisan vaatteiden vaihdon. Elvis-puku kitaroineen riisuttiin ja kuinka ollakaan, pikkumies pissasi pitkässä kaaressa objektiivit sojossa odottavien japanilasturistien päälle.
Meille toimitusta sivummassa seuranneille ylimääräinen ohjelmanumero oli mitä viihdyttävin.
TKI-valmennuksen Brysselin matkan paras anti on siinä, että EU-parlamentissa ja komissiossa vierailu tuo EU-päätöksenteon aiempaa ymmärrettävämmäksi. Suurilta, monimutkaisilta ja etäisiltä vaikuttavat asiat muuttuivat ihmisten asioiksi ja asettuivat ymmärrettäviin mittasuhteisiin.
Myös tietous meneillään olevasta Horizon 2020 sekä etenkin seuraavasta Horizon Europe 2021–2017 puiteohjelmasta avaavat hankehorisonttia pitkälle tulevaisuuteen.
Xamkin henkilökunnan EU-tietämyksen ja kansainvälisen hankeasiantuntijuuden kasvattaminen on varma sijoitus tulevaisuuteen, kun rahoitusinstrumenttien toiminta ja hankehakujen kohdistuminen tunnetaan.
Lue myös edelliset artikkelit TKI-osaajavalmennuksesta:
- TKI-osaajaksi valmentautuminen alkoi Levin maisemissa
- Hankevalmennuksen näkökulmia ja yhteissuunnittelua Jyväskylän keväässä