Pidä huolta itsestäsi

Sad and depressed woman sitting on sofa at home.

Kiireiseen elämänrytmiin voi hukata itsensä. Unohduksia, väsymystä, uupumista voi pitää tavallisina arkeen kuuluvina asioina. Näin ei kutenkaan tarvitse olla.

Keväisin sen huomaa samaan aikaan, kun havaitsee pölykerrostumat sohvan alla – ei tahdo oikein jaksaa. Kun kuormitus ja palautuminen ovat epätasapainossa, voi tulla uupumus. Työn kautta ihmisten uupumus on tullut minulle varsin tutuksi. On jaksamisen notkahduksia, huonoa yöunta, jatkuvaa, loputonta väsymystä, uskonmenetystä asioiden hoitamiskykyyn ja kummallista kipua. Puhetta palautumisesta ja sen tärkeydestä. Aikaansaamattomuutta ja ryhtymisrajoitteita. Kun tarkemmin miettii, on uupumus koputellut omallakin ovella.  

Tiedetään, että uupumukselle altistavat tekijät ovat työn ja opiskelun kuormituksen tuomat paineet. Stressi on osa arkea, ja stressi tuo mukanaan myös jaksamisen ongelmia. Olemme tunnollisia, suoritamme ja teemme vähän ylikin, että hommat tulee hoidettua. Ja lopulta ehkä uuvumme. Eräs opiskelija kertoi taannoin, että havahtui oman jaksamisensa tilaan, kun opettaja kysyi ohimennen mitä hänelle kuuluu.  

Omaa jaksamistaan voi, ja pitääkin varjella. “Mitä kuuluu?” on yksikertainen ja helppo kysymys, jonka voi esittää toiselle, mutta myös itselleen. On hyvä pysähtyä kuulostelemaan, miten minulla menee, miten jaksan? Uupumusta voi ehkäistä ottamalla itseään paremmin huomioon ja tehdä tarvittavia muutoksia omaa jaksamistaan ajatellen. Alle on kirjattuna muutama helppo keino oman jaksamisen tarkasteluun:  

Uni-liikunta-ravinto 

Arjen tutut asiat, nukkuminen, liikkuminen ja syöminen ovat hyvinvoinnin perusta. Tämä kolmikko on avainasemassa ja ensimmäisiä pohdinnan kohteita, kun jaksamisesta puhutaan. Ovatko ne tasapainossa? 

Nukutko riittävästi? Syötkö säännöllisesti? Pääsetkö liikkeelle? 

Mukavat hetket 

Mukavat hetket ovat niitä pieniä asioita, jotka hymyilyttävät arjen keskellä. Hidas aamu, luonnossa liikkuminen…. kun huomaat mukavat hetket, voit keskittää ajatuksiasi siihen, mikä arjessasi on hyvää. Mukavia hetkiä voi myös suunnitella etukäteen.  

Ajatukset 

Onko sinulla paljon pitäisi ja täytyisi -ajatuksia? Olisi syytä osata tai hallita jo jokin asia? Oletko miettinyt, miten puhut itsellesi? Vähätteletkö itseäsi? Puhu itsellesi arvostavasti ja kannusta itseäsi. Omaa sisäistä puhetta voi opetella myönteiseksi ja samalla harjoittaa mielenterveystaitoja. 

Uuden oppiminen 

Uutta kokeilemalla saat uusia näkökulmia tai oivalluksia arkeesi. Oppiminen on muutakin kuin opiskelemista tai ammattitaidon täydentämistä. Kokeile jotain uutta, aloita helposta tai suoraan rohkeasti jostain haastavammasta. Koska viimeksi teit ruokaa uudella reseptillä?  

Rentoutuminen 

Rentoutuminen tukee fyysistä palautumista, mutta se myös hoitaa mieltä. Rauhoittuminen auttaa kuuntelemaan itseään ja huomaamaan tunnetiloja tarkemmin. Oletko koittanut Oivamielen rentoutusharjoituksia? Oiva – Pitkä rentoutus (oivamieli.fi) 

Muut ihmiset 

Siinä missä oma aika ja hiljaisuus on tarpeen, tarvitsemme ja kaipaamme myös muiden seuraa. Sosiaaliset suhteet ja osallisuus ovat tärkeitä jaksamiselle. Keneen voisit pitää enemmän yhteyttä? Ketä tärkeitä ihmisiä kuuluu sinun elämääsi? Onko joku ihminen, jolle puhua, kun on murheita? Miten huolehdit ihmissuhteistasi? Työ- ja opiskeluyhteisössä on myös positiivista voimaa, oletko huomannut? 

Pidetään yhdessä huolta toisistamme ja itsestämme. Jos uupumus saa yliotteen, ja tuntuu että sen kanssa ei selviä, ota yhteyttä työ- tai opiskeluterveydenhuoltoon.  

Pin It on Pinterest