Ao Dai on trendikkäin vaate Saigonissa – muotoilun koulutusta Vietnamissa

Tiesitkö, että monien tunnettujen brändien juoksukengät valmistetaan Vietnamissa tai että sinunkin vaatekaapistasi saattaa löytyä vaatekappaleita ”made in Vietnam”? Saigonin tai nykyisin paremmin tunnettu Ho Chi Minh Cityn ympäristössä toimii vaatetus- ja tekstiilitehtaiden verkosto, joka tuottaa vaatteita ja kenkiä yhä kiihtyvään kysyntään maailmalla. Mutta miten tämä tehtaiden läheisyys ja lukemattomien räätälien ja ompelimoiden tarjonta alueella vaikuttaa muotoilun opetukseen yliopistoissa? Vierailin maaliskuussa 2018 kansainvälisessä australialaisessa RMIT yliopistossa toisella Vietnamin kampuksista (RMIT University Vietnam) muotoilun osastolla (RMIT/School of Communication & Design) Saigonissa.

RMIT is a global university of technology, design and enterprise

RMIT on yksityinen australialainen kansainvälinen yliopisto, jonka pääpaikka sijaitsee Melbournessa. Sivupisteet sijaitsevat Vietnamissa ja Barcelonassa. Lisäksi sillä on yhteistyökumppaneita mm. Indonesiassa.  Minut otti vastaan muotoilun koulutusohjelmajohtaja Gretchen Wilkins. Hän kertoi, että RMITissä voi opiskella muotoilua (graafinen ja visuaalinen viestintä, kuvitus, ympäristö ja sisustussuunnittelu, muoti, sekoitettu todellisuus), muotialaa tai digitaalista mediaa. Vietnamin kampuksella opiskelee kaikissa yliopiston tiedekunnissa yhteensä 6 000 opiskelijaa ja Melbournessa 50 000 opiskelijaa.

Global trends in the local market

Graafisen suunnittelun opettaja Tran Nha ca esitteli minulle muodin opiskelijoiden tietokoneella taittamia portfolioita vaatemallistoista, showroomien pohjapiirroksista ja näyteikkunasuunnitelmista. Opintojen alussa opiskelijat tekevät käsivaraisia piirroksia perusopinnoissaan, mutta myöhemmin kaikki suunnitelmat toteutetaan tietokoneella.

Professori Julia Gaimster (yläkuvassa) avasi minulle opetussuunnitelman saloja: muotialan koulutuksessa pyritään alusta alkaen miettimään koko konsepti alusta loppuun. Muotoilu on liiketoimintaa, jossa luodaan yhteydet tehtaisiin ja ompelimoihin. Muotoilija suunnittelee tuotteen, aikataulut, luo yhteydet ja verkostot liiketoiminnan periaatteiden mukaan. Muotoilun opetuksessa RMITissä muotialalla korostui bisneksen osuus, ei niinkään muotoilijan kyky itse valmistaa tuotteita tai tuntea eri materiaaleja.

Kesäopintoina RMIT tarjoaa lyhytkursseja, joissa hyödynnetään alueen tarjontaa. Muotialan kurssilla konsepti suunnitellaan alusta loppuun. Opiskelijat suunnittelevat malliston, tekevät vierailuja tekstiilitehtaisiin ja teettävät asut paikallisella räätälillä.

”Agent

Brand management

Buyer

Designer

Fashion marketing and promotions

Trends analysis..”

 

Vietnam RMITin päärakennuksen mainonta on näyttävää ja värikästä

Professori esitteli minulle kampusta, jossa kiinnitin huomiota opintojen ohjauksen ja uraohjauksen näkyvyyteen kampuksella. Auloissa oli tietokoneita, sohvaryhmiä ja keskustelunurkkauksia. Käytäviltä ohjautui ovia työhuoneisiin, joissa kylteistä saattoi päätellä, että tiloissa annettiin ohjausta mm. uraohjaukseen ja yritysyhteistyöhön. Työnhakukin näytti kuuluvan yliopiston tarjoamiin palveluihin. Opiskelijan akateemista edistymistä edistettiin erilaisin tukipalveluin. Eräältä käytävältä löytyi eräänlainen keskusvaraamo, josta saattoi lainata kameroita, kameran jalustoja ym. muotoilijan työhön liittyviä välineitä.

Kampukselta löytyi useampi pienempi kahvila ja yksi meillä ostoskeskuksien yhteydessä usein nähty pikaruokaketjujen ravintola-alue. Vaikutti siltä, että pala Australiaa oli asettunut pysyvästi Saigoniin.

Muodin opiskelijoiden portfolioita

 

Expand your horizons

Kaiken kaikkiaan toiminta Vietnam RMITissä vaikutti kansainväliseltä, hyvin organisoinnulta ja voimakkaasti opiskelijan näkökulmaa painottavalta yliopistolta. Tehokas suuntaaminen jo heti opiskelujen alussa kohti työelämää korostui ainakin muotoilun osastolla.

Vietnam RMITin opetus painottuu tietokoneella suunnittelun lisäksi markkinointiin ja kauppaan, työpajatyöskentelyä ei ole. Meillä Xamkissa muotoilun opetuksessa korostetaan materiaalinhallintaa ja työpajamaista työskentelytapaa tietokoneella työskentelyn lisäksi.

Tuotteiden kaupallistaminen ja tuotteiden muotoilun pitäisi kulkea käsi kädessä, mutta useinkaan näin ei ole. Tuotteen idean hiominen ja muotoilu vie oman aikansa – toisaalta pitäisi miettiä mihin tuotetta voisi markkinoida ja kuka niitä voisi ostaa.

Minulle vierailu Vietnam RMITissa oli näköaloja avartava kokemus, koska opetus on niin tiiviisti yhteydessä ympärillä olevaan teollisuuteen ja työelämään. Toki on muistettava, että Saigonin ympärillä on paljon vaatetus- ja tekstiiliteollisuutta ja myös paljon asiakkaita – maailmanlaajuisesti. Tämä ei voi olla vaikuttamatta myöskään yliopistojen toimintaan.

Pin It on Pinterest