Venäjä-viikko Xamkin kampuksilla

Venäjä-viikon ajan Kouvolan kampuskirjastossa oli esillä Ville Haapasalon Villein pipo -kilpailun näyttely.

Venäjä-viikko toteutui kaikilla Xamkin, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun, kampuksilla 12.-16. maaliskuuta 2018. Tapahtumaviikon teemana oli tällä kertaa Вместе, yhdessä.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun vuosille 2018-2030 laaditun strategian mukainen tavoite on olla vahva kansainvälinen toimija, jonka yhteistyö mm. venäläisten korkeakoulujen kanssa tuo lisäarvoa niin Xamkille kuin toimialueillekin.

Osa viikkoa oli Ulkoministeriön rekrytilaisuus, jolla haettiin kesätyöntekijöitä.

Kansainvälisyys on yksi kolmesta strategisesta kärjestä ja Venäjä-osaaminen yksi kolmesta kaiken toiminnan poikkileikkaavasta teemasta.

Venäjä-viikko järjestettiin ensimmäisen kerran keväällä 2015. Sen tarkoituksena oli tuoda esille silloisen Kymenlaakson ammattikorkeakoulun tarjoamaa mahdollisuutta kouluttautua Venäjä-osaajaksi.

Xamk jatkaa Kymenlaakson ammattikorkeakoulun aloittamalla linjalla, ja tarjoaa strategisen sijaintinsa vuoksi edelleen vahvan perustan Venäjään liittyville opinnoille.

Haasteita ja mahdollisuuksia

Viikolla pääsi tutustumaan Pietarin ja Moskovan nähtävyyksiin virtuaalilaseilla.

Tämän kertainen Venäjä-viikko perehdytti opiskelijoita ja koulun henkilökuntaa itänaapurimme tarjoamiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin.

Tapahtumaviikko painottui Venäjä-aiheisiin luentoihin, joita pitivät niin venäläisten yhteistyökoulujen vieraat kuin Xamkin Venäjä-toimijat ja muut asiantuntijat.

Luentojen aiheet kytkeytyivät lähinnä kampusten omiin koulutusohjelmiin: Kouvolassa kulttuuriin ja liiketalouteen, Kotkassa energia-alaan ja ensihoitoon, Mikkelissä ympäristöön ja matkailuun ja Savonlinnassa hyvinvointilalaan.

Tarjoutuipa Kouvolassa mahdollisuus myös saada kesätöitä venäjän kielen avulla kun Ulkoministeriön Maahantuloasioiden lupakeskus järjesti rekrytointitilaisuuden Venäjä-viikolla. Lisäksi  Xamkin Venäjä-osaajat esittäytyivät kuvagalleriana kaikilla kampuksilla.

Venäjä esillä monin tavoin

Ville Haapasalon luento Kouvolassa täytti auditorion ääriään myöten.

Kyseisellä viikolla järjestettiin myös muuta toimintaa, kuten tutustumista Pietarin ja Moskovan nähtävyyksiin virtuaalilaseilla, elokuvia ja pöytälätkäturnausta Kotkassa ja Mikkelissä. Mikkelissä toimi myös Elävä kirjasto, josta saattoi lainata juttukaverin hetkeksi.

Kouvolan kampuskirjastossa oli esillä Ville Haapasalon Villein pipo -kilpailun näyttely, muiden kampusten kirjastoissa venäläisten matkamuistojen näyttelyitä. Kaikki ruokalat olivat myös mukana teemaviikossa tarjoten venäläistä ruokaa viikon ajan.

Ville Haapasalo huipensi viikon

Tapahtumaviikon huipentuma nähtiin Kouvolan kampuksen Amican auditoriossa, jonne Ville Haapasalo tuli kertomaan mielenkiintoisia tarinoita ja kokemuksia Venäjältä, miten hänestä tuli elokuvatähti ja julkisuuden henkilö.

Auditorio oli niin täynnä, että kaikki eivät mahtuneet edes istumaan. Luento streamattiin myös muille Xamkin kampuksille. Tilaisuuden lopuksi hän palkitsi Xamkin aktiivisia Venäjä-toimijoita – henkilökunnan edustajia ja opiskelijoita.

Tilaisuus järjestettiin yhdessä Kuusankosken lukion kanssa. Xamkin opiskelijoiden, henkilökunnan ja lukiolaisten lisäksi paikalla oli myös lehdistöä ja muita aiheesta kiinnostuneita. Tilaisuuden lopuksi osallistujat jonottivat, että pääsisivät samaan kuvaan Villen kanssa.

Pin It on Pinterest