Bonusviikko – Henkisen hyvinvoinnin joulukalenteri

Kaksi ihmistä istuu takan edessä. Kuvassa näkyy kahdet jalat, joissa on jouluiset villasukat.

Henkisen hyvinvoinnin joulukalenteri antaa vinkkejä siitä, miten pärjätä monille tuttujen jaksamisen ja henkisen voinnin haasteiden kanssa.

Minulla ei ole tulevaisuutta. En tiedä mitä tekisin. En osaa päättää mitä valitsisin.

Henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen ei liity vain jouluun valmistautumiseen. Tässä kalenterissa onkin ajatuksia viikolle, jolloin suklaakalenteri on jo tyhjentynyt – ja siitä eteenpäin seuraavaa vuotta kohti.

Vuodenvaihteen lähestyminen tuo monelle paineita uuden, entistä ehomman vuoden aloittamisesta. Puristavan tunteen siitä, missä kaikessa pitäisikään uutena vuonna onnistua ja suoriutua. Helposti ajaudumme vertailemaan muihin – ja kaikkeen siihen, mihin kuvittelemme heidän pystyvän. Somen kiiltokuvat tuskin koskaan vastaavat koko totuutta. Kannattaa tietoisesti pysäyttää itsensä, kun ajatukset karkaavat kohtuuttomiin vertailuihin.

On tärkeää myös pysähtyä kaiken sen äärelle, mikä omassa elämässä on tällä hetkellä hyvin. Millä tavoin voisin vaalia näiden hyvien asioiden läsnäoloa ensi vuonnakin? Voisiko uudenvuoden lupausten ja laihdutusvaatimusten sijaan listatakin, mistä kaikesta on kiitollinen elämässään tällä hetkellä? Näitä on tärkeä vaalia tulevanakin vuonna.

Helposti lipsahdamme myös vaatimaan itseämme tietämään välittömästi, mitä haluamme. Kun vaihtoehtoja on useita, voi olla ahdistavaakin päättää, mihin suuntaan itse kannattaisi mennä. Usein päätökset tarvitsevat aikansa kypsyä ja löytää tapansa kasvaa uutta versoaviksi ratkaisuiksi. Myös läheisten, sinua tuntevien ihmisten kanssa keskustelu monesti selkeyttää omia ajatuksia.

Jos kuuntelisit vain itseäsi, mitä haluaisit tehdä ensi vuonna? Minkä haaveen toteutuminen tuntuisi sinusta merkitykselliseltä? Mitä uutta haluaisit oppia? Millainen elämä näyttäisi sinulta – ei näyttäisi muiden odotuksilta, vaan olisi kuin sinä?

Luonnolla on rauhoittava vaikutus myllertävälle mielelle ja poukkoileville ajatuksille. Voisitko tänään tai huomenna lähteä valoisan aikaan luonnon helmaan kävelemään kiireettä? Millaisessa paikassa luonnossa viihdyt erityisen hyvin? Luontoon mennessä usein myös tulemme lempeästi liikkuneeksi samalla, mikä on omiaan lisäämään hyvinvointiamme.

Voisiko tämä alla oleva turvapaikkaharjoitus sopia avuksesi tällä viikolla? Kokeile vaikka joka päivä sinulle sopivaan aikaan.

Turvapaikkaharjoitus: Onko sinulla paikka, todellinen tai kuviteltu, missä sinun on hyvä olla ja missä rauhoitut? Kenties veden äärellä, metsän siimeksessä tai rakkaan kainalossa? Kun elämässä myrskyää, voit rauhoittaa itseäsi tuulen keskellä, sukeltaa tähän paikkaan mielikuvissasi, ammentaa hetken rauhaa ja elpyä hiukan. Voit mennä mielessäsi käväisemään turvapaikassasi aina, kun se tuntuisi sinusta tarpeelliselta.

Henkisen hyvinvoinnin joulukalenteri ei ole kirjoittajien, Sannan ja Lauran, hankkeiden tuotos. Kalenteri on luova leivos, joka ammentaa heidän hankerooleistaan ja osaamisestaan. Tämä leivos on tarkoitettu nautittavaksi joulukiireiden lomassa niitä helpottamaan!

Pin It on Pinterest