Hyvinvointianalyysit ja palautumisen merkitys

Teet töissä kolmea asiaa yhtä aikaa ja unohdat mitä ne kaksi muuta olivat. Kuulostaako tutulle? Työelämän hektisyys näkyy ja kuuluu työntekijöiden hyvinvoinnissa. Itsestä huolehtiminen unohtuu kiireen keskellä. Suorittamisesta on tullut valtailmiö, pysähtymisestä ja oman ajan ottamisesta synti. Negatiivinen palaute hengähdystauosta työpäivän kiireen keskellä tulee yleensä työntekijältä itseltään. Työtoveria ei tauon pitämisestä rangaista, mutta itsestä oma tauko voi tuntua jopa rikokselta.

 

Mitä dataa tästä saisi ja miten sitä voisi hyödyntää?

Kuva: Tuulevi Aschan

Mitä siitä voi oppia ja kuinka oppi tukee työelämän laadun kehittämistä ja työyhteisön hyvinvointia? Tiedosta-hankkeessa valtaosalle hankkeen asiakkaista tarjotaan mahdollisuus Firstbeat-hyvinvointianalyysimittaukseen. Mittaus perustuu sydämen sykevälivaihteluun, joka liittyy autonomisen hermoston tilaan. Analyysi antaa tietoa stressistä, palautumisesta, unen laadusta sekä fyysisestä aktiivisuudesta. Mittaukseen sisältyy kolme päivää, näistä kaksi työpäiviä ja yksi vapaapäivä. Harmittavan usein raporteissa näkyy työn tauottamisen puute.

Jos työpäivä puristetaan ja jännitetään, jää jännitys helposti päälle, joka näkyy myös palautumisen puutteena vapaa-ajalla. Laadukas uni on välttämätön ehto akkujemme latautumiselle ja terveenä pysymiselle. Palauttava uni vaatii hiljentymisen ja rauhoittumisen jo ennen nukkumaan menoa. Tämä on hankalaa, jos suorittaminen jatkuu myöhäiseen iltaan, kun täytyy vielä kerran tarkistaa se sähköposti.

Unta voimme hyvin vähän säädellä tahdonalaisesti

Kannattaa toki opetella työntämään yöllä päähän pyrkivät tekemättömät työt sivuun. Voiko niille kuitenkaan silloin tehdä mitään? Usein tekemätön asia odottaa kyllä kiltisti seuraavana päivänä siellä työpöydällä, harvoin se sieltä yön aikana karkaa mihinkään. Pääosa unta tukevista valinnoista tapahtuu kuitenkin päivän aikana. Yksi tärkeä tekijä tässä on laadukkaat ja palauttavat tauot työpäivän sisällä. Itselle parhaan ja palauttavimman tauon pitäminen voi olla hankalaa jo siksi, ettei tietoa tästä ole tarpeeksi. Kahvikuppi haetaan koneen äärelle ja tämä ajatellaan tauoksi. Olisikin hyvä lähteä kokeilemaan erilaisia tapoja tauon pitämiseen. Mikä olisi se oma juttu jolla saisi akkuja ladattua? Joku katsoo kissavideoita, toinen lukee kirjaa ja kolmas käy kävelemässä korttelin ympäri.

Tunnetko kolmen jakson säännön?

Hyvä olisi myös muistaa vuorokauden kolmen jakson sääntö. Yksi osa on työtä, yksi osa vapaa-aikaa ja yksi osa unta, tässä jokaiselle osalle aikaa on varattu kahdeksan tuntia. Vapaa-aikaan olisi hyvä kuulua päivittäin annos liikuntaa ja ruokailut tulisi muistaa myös kiireen keskellä. Tavoitteena olisi mahduttaa päivään 5-6 ateriaa. Hyvä fyysinen kunto ja tasainen verensokeri auttavat palautumisessa ja tukevat kokonaisvaltaista jaksamista. Yksilön hyvinvoinnista hyötyy myös yhteisö, on se sitten perhe, työyhteisö tai mikä tahansa. Nyt on siis aika nostaa oma hyvinvointi tarkasteltavaksi ja lupa olla itsekäs!

Blogiteksti kertoo Tiedosta – työhyvinvointia ja tuottavuutta –hankkeen taustasta. 1.1.2017–31.12.2018 toteutettavaa hanketta toteuttaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu yhdessä Lapin Yliopiston kanssa ja sitä rahoittaa  Euroopan sosiaalirahasto Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta. Lisätietoja: www.xamk.fi/tiedosta

Pin It on Pinterest