Kesän vapaajakso päättyi ja lukukausi alkoi venäjän kielen intensiivikurssilla lumoavassa Pietarissa 14. – 18.8.2017. Kurssi oli jaettu kahteen ryhmään. Ksenia Sharapova opetti venäjää hyvin osaavia henkilökunnan edustajia sekä venäjän opettajia. Saint Petersburg State Forest Technical Universityn venäjän kielen ja viestinnän opettaja Ljudmila Stepanova opetti venäjän kielen taidossa pitkälle kehittyneitä henkilökunnan edustajia. Opetus tapahtui Suomi-talon tiloissa, aivan Pietarin ydinkeskustassa. Oppitunteja oli neljänä päivänä, neljä tuntia kerrallaan.
Liikeverbejä, ääntämystä ja intonaatiota
Ensimmäisen päivän oppitunnit käsittelivät edistyneiden ryhmässä ääntämystä, intonaatiota ja varovaista siirtymistä etuliitteettömiin liikeverbeihin. Seuraavina kahtena päivänä liikeverbit, myös etuliitteiset nousivat pääosaan hauskojen tarinoiden avulla.
Kerroimme liikeverbejä käyttäen, mitä humoristisissa sarjakuvissa tapahtuu. Venäjän kielessä jalkaisin ja erilaisilla välineillä liikkuminen ilmaistaan eri tavoin sen mukaan, onko kyseessä usein toistuva tai kerran tapahtuva liikkuminen. Myös liikeverbien etuliitteet muuttavat verbin merkitystä.
Liikeverbien oppiminen on venäjän opiskelun suurimpia haasteita. Liikeverbiharjoitukset kehittivät varsin paljon myös sanavarastoa. Viimeisenä päivänä siirryimme keskusteluihin, joissa käsiteltiin nuorison asenteita Suomessa, Venäjällä ja USA:ssa sekä suomalaisen ja venäläisen korkeakouluopettajan työelämän eroja.
Osaajien ryhmässä keskityttiin niin ikään ääntämiseen ja intonaatioon, etuliitteellisiin liikeverbeihin, lukusanoihin, erilaisiin tilannediskursseihin, kuten asunnon vuokraamiseen ja ostamiseen. Osaajat myös lauloivat joka päivä, muun muassa 80-luvun venäläistä rock-opperaa.
Tutustumisretki Smolnaan
Matkanjohtajamme Arja Haikara oli järjestänyt retken Smolnaan eli Lokakuun vallankumouksen museoon, joka liittyy Suomen itsenäistymisen tapahtumiin.
Rakennuksessa toimii pääasiassa Pietarin kaupungin hallinto. Vieraita otetaan vastaan rajoitetusti, vain ryhminä ja kaikkien taustat tarkastetaan. Passi on oltava mukana ja vartija kiertää ryhmän mukana. Ryhmässä on pysyttävä ja valokuvata saa vain tietyissä tiloissa. Smolnan käytävät ovat yksitoikkoisen pitkiä, mutta valtava istuntosali, joka on toiminut aatelistyttöjen sisäoppilaitoksen aikoina tanssisalina sekä vallankumouksen aikana kansankomissariaatin istuntosalina, on uskomattoman kaunis ja valoisa, klassismin sääntöjä noudattava tila.
Smolnan instituutin on suunnitellut Giacomo Quarenghi ja se rakennettiin vuosina 1806–1808 (vieressä on myös Smolnan ortodoksinen nunnaluostari ja suuri puisto). Smolna on restauroitu hyvin, joskin nykyisen käyttötarkoituksen ehdoilla. Opastus oli venäjäksi, joten aivan kaikkea en ymmärtänyt, ilahduttavan paljon kuitenkin. Satuin myös huvittavasti istumaan kuvernöörin paikalle. Opas kertoi aina katsovansa tarkasti, kuka siihen kustakin ryhmästä istuu. Hiukan aiemmin tartuin kehotuksesta myös Vladimir Putinin entisen työhuoneen ovenkahvaan, joten nousujohteisen urakiidon pitäisi kuulemma olla taattu!
Smolnan retken kiinnostavinta antia oli käynti V.I. Leninin työhuoneessa, jossa on nähtävillä Leninin ja vallankumouskomissariaatin allekirjoittama Suomen itsenäisyyden takaavaa asiakirja. Suomen täydellisen itsenäisyyden myöntävä klausuuli on kirjoitettuna myös 3. artiklaan Neuvostoliiton ensimmäisessä perustuslaissa, joka löytyy suunnattomasta marmorilaatasta kullalla kirjoitettuna Smolnan käytävältä. Kekkonen kiitti aikoinaan vastaavasti hiukan pienemmällä marmorilaatalla itsenäisyyden myöntämisestä. Tämä laatta on sijoitettu Leninin työtiloihin.
Smolnasta löytyy myös Leninin ja Nadežda Krupskajan pieni yksityishuoneisto, jollainen Leninille vaimoineen oli lopulta järjestettävä, kun pitkähköä kotimatkaa ei enää ollut mahdollista taittaa aamuin illoin. Levoton aika piti vallankumouksen vanhemmat Smolnan seinien suojassa. Myös sisäoppilaitoksen aikaisesta toiminnasta ja tyttöjen tekemistä käsitöistä oli pieni näyttely Leninin asunnon eteiseen sijoitettuna. Mitähän Vldimir Iljits olisi tästä järjestelystä ajatellut?
Smolnan retken jälkeen kävimme Taurian puistossa virkistymässä. Viikon kulttuuritarjonta oli runsasta. Kävimme esimerkiksi Estraditeatterissa (Театр Эстрады им. А. Райкина) katsomassa näytelmää nimeltä Kaksi aviomiestä yhden hinnalla (Два мужа по цене одного). Venäjänkielinen nopea replikointi jätti aukkoja tarinaan nyanssitasolla, mutta juoni tuli selväksi. Puheteatteri opettaa kieltä erinomaisesti, sillä replikoinnin yleiskuvan ymmärtäessään oppii myös sanoja ja sanontoja. Komedian juoni oli hauska ja näyttelijäntyö taidokasta.
Ryhmän tuki ja kannustus tekevät opiskelusta mukavaa
Pietarin intensiivijakso on erinomainen tapa tehostaa kielen ja venäläisen kulttuurin oppimista, sillä se ehostaa henkilökunnan kieliopintojen käynnistymistä syksyisin. Ryhmän tuki ja kannustus tekevät opiskelusta mukavaa. Toivottavasti jatkossakin pääsemme heittäytymään kielen ja kulttuurin virtaan paikan päällä. Tätä mahdollisuutta toivon myös niille henkilökunnan edustajille, jotka ovat Venäjä-opinnoissaan alkeistason selvittäneet. Xamkin Venäjä-toiminnot tarvitsevat jatkossa yhä uusia osaajia eri koulutuksista, joten intensiivijakson merkitys Xamkin venäjätoiminnoille on suuri. Xamkin profiloituminen Venäjä-osaamisen korkeakouluna on Venäjä-osaavasta henkilökunnasta kiinni.
Venäjän kielen intensiivikurssille osallistuneet Xamkin henkilökunnan edustajat:
Osaajien ryhmä: Niko Arola, Arja Haikara, Jari Hartikainen, Slaveya Hämäläinen, Mikko Koho, Raine Lehkonen, Merja Ryökäs, Ksenia Sharapova (opettaja), Pirjo-Liisa Vaittinen.
Edistyneiden ryhmä: Esko Ahola, Olli Ervaala, Jaana Hermunen, Kirsi Itkonen, Juha Korpijärvi, Sirpa Luukkainen, Pekka Malvela, Leena Muotio, Osmo Ojamies.