Ympäristössä on paljon virikkeitä, kohtaamiset ovat välillä hyvin nopeita. Elämänrytmi on aikataulutettua ja ajoittain kiihkeää. Yhtäkkiä palaamme ehkä hitaammasta kotirytmistä kiihkeän kaupungin sykkeeseen, satojen ihmisten vilinään. Muutos voi olla suuri, se voi olla ahdistavaa tai innostavan kihelmöivääkin.
Pitäisi keksiä jotain sanottavaa, pitää esiintyä ryhmän edessä. Mitä pistää päälle? Miten jaksaa olla sosiaalinen? Mitä arki kampuksilla tulee olemaan? Muistanko laittaa herätyskellon? Mitä muut minusta ajattelee? Mistä lounaspöydässä kuuluu puhua? Miten isossa porukassa tulee olla kaiken yksinolon jälkeen? Jos kaikki on sujunut hyvin kotona, voi myös herätä kysymys siitä, haluaako edes mennä takaisin.
Teet opintosi tai työsi sitten lähinä, hybridinä tai etänä, kampus on kohtaamisen paikka. Kohtaamiset voivat olla virkistäviä tai uuvuttavia. Kohtaaminen voi olla tarpeen, tai sitä voi olla liikaa. Muistammeko me niitä, joita jännittää ja pelottaa? Miten tukea opiskelijaa solahtamaan opiskeluarkeen? Erityisesti tutoreilla ja opetushenkilöstöllä on isot roolit opiskelijoiden sopeuttamisessa uuteen arkeen.
Pieniä arjen vinkkejä kaikille
- Muista varata aamulla riittävästi aikaa aamutoimiin ja lähtöön. Kampukselle siirtyminen vaatii enemmän aikaa kuin suoraan pedistä etäpalaveriin.
- Muista pukea päällesi! Tiedämme, että monet eivät niin välitä vartalon alaosan vaatetuksesta Teams-palavereissa, mutta kampuksella on hyvä olla jotakin alaruumiin suojana.
- Tervehdi muita, sano huomenta, päivää, iltapäivää ja hymyile!
- Noudata kampuksen turvallisuus- ja koronaohjeita. Näin luomme turvallisuuden tunnetta itsellemme ja muille.
- Kiitos, ole hyvä ja anteeksi ovat kauniita sanoja, joista vastaanottajalle tulee usein hyvä mieli.
- Aikataulutus ja ajanhallinta voi olla hieman erilaista kampuksella kuin kotona. Kunnioita myös toisten aikaa.
- Kunnioita myös toisten tapaa tehdä. Kaikki eivät palaa kampuksille tai ole siellä päivittäin. Muista, että etäyhteys on myös läsnä olevaa, kun jokainen osallistuja on läsnä.
- Oppitunnilla keskittyminen voi vaatia erilaisia taitoja kuin kotona yksin. Muista huomioida toiset tilankäyttäjät, anna kaikille keskittymisrauha. Voit nousta seisomaan, vaihtaa asentoa, pyytää pientä taukoa muut huomioiden.
- Taidot ruostuvat, mutta niitä pääsee onneksi treenaamaan. Esimerkiksi sosiaaliset taidot ovat harjoiteltavissa. Voit harjoitella hyvinvointitaitoja vaikkapa Xamkin opintopsykologien opintojaksolla Opiskelijan hyvinvointitaidot opiskelukykyä edistämässä (2 op).
- Ei sovi myöskään unohtaa etäopintojen ja -työn aikana oppimiamme taitoja. Verkkotyöskentely ja erilaiset alustat ja ohjelmistot ovat edelleen ensisijaisen tärkeitä työvälineitä ja parhaimmillaan erittäin hyvä apuväline lähiopetukseenkin.
- Opiskelijan jännitystä voi helpottaa selkeä aikataulusuunnitelma, jonka näkee heti opintojakson alussa. Näin jokainen tietää, mitä tuleman pitää ja mitä opintojakso pyytää.
- Ryhmäytyminen on tärkeää. Opiskelijoiden jakamista pienryhmiin voi miettiä myös etukäteen. Näin kaikki pääsevät helposti osaksi jotakin pienryhmää ja arkikohtaaminen myös uusien ihmisten kanssa tulee mahdolliseksi.
- Anna itsellesi aikaa muutokselle. Voit huomata olevasi väsynyt kampuspäivien jälkeen. Tämä on normaalia, muutostilanteet vievät aina energiaa.
- Muistakaa kysyä toisiltanne, mitä kuuluu ja miten menee.
Tehdään näillä tavoilla itsellemme ja toisillemme mahdollisimman miellyttävä paluu pienoisyhteiskuntaamme. Listaa voi jokainen täydentää omien toiveidensa mukaan. Muistathan, että meidän näköisemme yhteisö on sellainen, millaiseksi me sen rakennamme.