Uteliaina Keniassa: Köyhyyden ja rikkauden keskellä

Diani Beach edustaa monenlaista paratiisia köyhyyden paratiisista luonnonparatiisiin.

Kenia herättää ristiriitaisia tunteita. Samaan aikaan läsnä on ääretöntä rikkautta monella tasolla ja toisaalta toivottomalta tuntuvaa köyhyyttä. Näistä tunteistamme, havainnoistamme ja ajatuksistamme joitakin kokosimme tähän artikkeliin.

Kenialaista köyhyyttä ja rikkautta

Pihanäkymää Airbnb-majoituksestamme Casa Herasta ja naapurustosta aidan ulkopuolella

Kenialaisista ihmisistä iso osa elää köyhyysrajan alapuolella. Vuonna 2016 väestöstä 36 prosentilla oli käytössään alle 1.9 dollaria päivässä (EU:n kehitysapu Kenialle (europa.eu). Koronavuosien jälkeen turismin kadottua maan talous on huonontunut entisestään. Eräs oppaamme ilmaisi, että Keniassa jokainen koettaa selviytyä joka päivä jotenkin eteenpäin. Tästä syystä matkamuistoja, retkiä, opastuksia ja muita palveluja tarjotaan turisteille joskus aggressiivisestikin.

Liikenneympyröissä päivystävät pyörätuolissa istuvat lapset kiiruhtavat kerjäämään kiertoajelulla olevilta turisteilta auton pysähtyessä valoihin. Lapsien ja nuorten liiman haistelu on näkyvä ongelma suuremmissa kaupungeissa, kuten Kisumussa ja Nairobissa. Mukavan juttutuokion päätteeksi pyydetään usein rahaa tai ruokaa. Eräs Diani Beachin rannikolla tapaamamme nuori mies nimitti meille turisteille luonnonparatiisina näyttäytyvää paikkaa köyhyyden paratiisiksi.

Mombasan maakunnassa Ukundassa taksikuski kertoi, että erityisesti kokaiini ja heroiini ovat paikallinen suuri ongelma. Eräällä veneretkellä oppaamme pureskeli retken ajan khatia, mikä on amfetamiinin kaltainen piriste. Opastus oli melkoisen aktiivista ja tarinat lennokkaita. Hän kertoi käyttävänsä khatia työnsä takia. Menossa oli turismin sesonkikausi, mikä lupailee hyviä tuloja, eikä nukkumiseen kannata tuhlata aikaa. Sekavia nuorukaisia silmät verestäen tapaa usein Diani Beachilla vaeltelemassa.

Pihanäkymää Airbnb-majoituksestamme Casa Herasta ja naapurustosta aidan ulkopuolella.

Keniassa köyhyys ja rikkaus kohtaavat monella tasolla silmiin pistävästi. Nairobissa ja Mombasassa voi nähdä toisaalta äärimmäistä köyhyyttä ja toisaalta hulppeita, aidattuja asuntoja ja vartioituja hotelleja vierivieressä. Ukundassa asuimme Airbnb-majoituksessa Villa Casa Herassa. Tätä majoitusta ylläpitävät Michel ja Adam, jotka ovat todella sydämellisiä ja taitavia ihmisiä. Michael on draamakasvattaja, joka toimii myös opettajana ja tekee humanitaarista työtä Kwale Eye Centerissä sokeiden kenialaislasten auttamiseksi.

Airbnb-ilmoituksessaan he toivottivat kaikki vähemmistöt, myös seksuaalivähemmistöt, tervetulleiksi vieraikseen. Seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia kiristetään Keniassa entisestään.

Casa Hera tarjoaa työtä useille paikallisille asukkaille. Siellä henkilökunta vaikutti viihtyvän ja vieraat rentoutuivat.  Heti kulman takana asuinolot muuttuvat radikaalisti. Vaikka lähialue on todella köyhää aluetta, voi siellä valkoinen turisti kuitenkin liikkua turvallisesti ainakin päiväsaikaan. Asukkaat ovat ystävällisiä tervehtien aina: ”Karibu! Jambo! Welcome to drink african coconut wine, papa! When you drink one class, mama make noise whole night! ”. Pimeällä Keniassa ei turistien tule kuitenkaan liikkua jalan, vaan mieluummin tuktukilla, joka on pieni mopotaksi.

Kun saavuimme Suomesta Nairobiin illalla yhdeksän jälkeen, kuskimme David ajoi meidät lentokentältä hotellille. Hän oli opiskellut biologiaa Nairobin yliopistossa ja tehnyt tutkimusta tuhohyönteisten biologisesta torjumisesta. Kun tutkimusapuraha oli loppunut, eikä uusia myönnetty, hän alkoi tehdä Nairobissa mitä tahansa töitä elättääkseen perheensä ja päätyi ajamaan taksia.

Akateeminen työttömyys on yleistä Keniassa. Opiskelu yliopistossa on myös kallista. Ajaessamme hotellille näimme Nairobin yliopiston lähellä opiskelijaporukoita, jotka Davidin mukaan kiertävät iltaisin etsimässä ruokaa. Joissakin perheissä on saatettu myydä jopa koko omaisuus, jotta yksi perheen jäsenistä pääsee opiskelemaan yliopistoon. On todella harmillista, jos kalliin opiskelun jälkeen oman alan työtä ei löydykään.

Korruptio vaikeuttaa kehitystä

Pienten lahjusten antaminen Keniassa on arkea.

Useat tapaamamme henkilöt puhuivat Kenian korkeista veroista, mutta heikoista julkisista palveluista. Korruptio on valtava ongelma. Kenia sijoittui sijalle 123/180 vuonna 2022 tehdyssä Transperency Internationalin laatimassa selvityksessä (kts. 2022 Corruption Perceptions Index – Explore… – Transparency.org). Suomi oli samassa tilastossa ykkösenä ollen vähiten korruptoitunut maa Tanskan kanssa.

Matkustaessamme junalla Nairobista Mombasaan rautatieasemalla jouduin yhdessä monista tiukoista turvatarkastuksista penkomaan laukustani esiin ensiapupakkauksessani olleet pienet sakset ja veitsen. Tarkastaja sanoi, että nämä ovat junissa kiellettyjä, mutta antavansa asian tällä kertaa olla. Kerätessäni purettuja tavaroitani lattialta kuiskasi korvaani toinen tarkastaja, että minun tulee käydä ostamassa heille kahvit. Tiedustellessani, että pitäisikö minun ostaa kahvit heille siksi, että he antavat minun pitää ensiapulaukkuni teräaseet, kiirehtivät tarkastajat vastaamaan, että ”ei toki, vaan ihan muuten vaan, huvin vuoksi”. Suomalaiseen viranomaiskäytäntöön tottuneena tällainen pyyntö tuntui vähintäänkin oudolta.

Erityisesti poliisien lahjontaa nimitetään uudeksi pandemiaksi. Matkatessamme Airbnb-isäntämme järjestämällä kyydillä Mombasan rautatieasemalta majapaikkaamme Ukundaan, pysäytti poliisi automme ja pyysi kuljettajan ulos. Hetken juteltuaan hän pyysi kuljettajan auton taakse. Autoon noustuaan kuljettaja kertoi antaneensa poliisille 50 shillinkiä (37 senttiä) vesipulloa varten. Hän kertoi tämän olevan normaalikäytäntö matkan jatkumisen varmistamiseksi ilman aikaa vieviä selvittelyjä etenkin, jos kyydissä on valkoisia ”rikkaita” matkustajia.

William Ruto, syyskuussa 2022 aloittanut presidentti on luvannut taistella korruption kitkemiseksi. Tiedustellessamme tapaamiltamme ihmisiltä, mitä mieltä he ovat William Rutosta, saimme vaihtelevia vastauksia. Joidenkin mielestä Ruton valinta voi olla pieni askel kohti parempaa hitaasti etenevässä korruption vastaisessa taistelussa. Toisten mielestä Ruto oli huono valinta, koska hän on jo nyt pettänyt lupauksiaan, ja esimerkiksi elintarvikkeiden korkea hinta vaikeuttaa lukuisten työttömien ihmisten elämää. Joidenkin mielestä Ruto on paras Kenian presidenteistä tähän mennessä, mutta yhteistyö hallituksen kanssa on vaikeaa. Eräät sanovat hallituksen olevan pahasti korruptoitunut, mikä estää korruption kitkemisen. Rutolla riittää tekemistä korruptioskandaalien keskellä. Lisäksi Pohjois-Kenian kuivuus, nälänhädän uhka ja heimojen väliset levottomuudet ovat lisänneet epävakautta viime aikoina.

Sosiaalisilla projekteilla köyhyyttä ja korruptiota vastaan

Naisten sosiaaliset yritykset tukevat koko yhteisön kehitystä.

Korruptio vaikeuttaa erityisesti naisten asemaa palvelujen ja maanomistajuuden saavuttamisessa lisäten näin köyhyyttä. Naiset huolehtivat usein perheestä, mitä tietenkin vaikeuttaa se, jos yksinkertaisten asioiden hoitaminen, kuten ilmaisten lomakkeiden saaminen virastosta, ei olekaan ilmaista. Joskus asioiden hoitaminen korruption rehottaessa käy naisille rahanpuutteen vuoksi mahdottomaksi tai johtaa seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Keniassa toteutetaan lukuisia kestävän kehityksen projekteja, joissa painotetaan sekä ympäristön suojelua että sosiaalista ja taloudellista hyvinvointia. Erityisesti naisten voimaantumista ja taloudellista itsenäisyyttä tuetaan. Vanha sanonta kuuluukin: ”kun autat naista, autat yhteisöä.” Pääsimme tutustumaan moniin työpajoihin ja myymälöihin, joissa valmistetaan ja myydään paikallisissa yhteisöissä valmistettuja tuotteita, ja tulot menevät yhteisöjen hyväksi.

Wasini-naisten ryhmä hallitsee Wasini-saaren Korallipuutarhan suojelua ja turistivierailuista saatujen tulojen käyttöä.

Kobe tough -projektin tavoitteena on rakentaa menestyviä ja kestäviä yhteisöjä ja tukea vähemmistöjen voimaantumista taiteen edistämisen kautta.  Masainaiset, naimattomat naiset ja lesket sekä yksinhuoltajat valmistavat Kenia-vuoren maa-aineksesta savea, mikä on monivaiheista ja raskasta työtä. Savesta valmistetaan käsin helmiä, jotka maalataan, poltetaan ja niistä tehdään näyttäviä koruja. Käsityöläisyhteisö on naisille toimintaympäristö kehittää taitoja ja tavata toisiaan. Tuotteiden myynnistä saatavat rahat käytetään perheiden ruokaan sekä lasten – etenkin tyttöjen – koulutukseen. Koulutuksella on ensisijainen vaikutus esimerkiksi tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen vastaisessa työssä.

Pienellä Wasinin saarella toimii Wasini-naisten ryhmä (WWG), jossa on n. 70 jäsentä Wasinin kylästä. Naiset järjestävät kävelyretkiä turisteille fossiilisessa korallipuutarhassa ja mangrovemetsässä Wasini mangrove ja Coral Garden -hankkeessa. Hanke on osa Kenian hallituksen ja Euroopan komission Biodiversity Concervation ohjelmaa. Tuloilla tuetaan perheitä lasten koulumaksujen maksamisessa, opiskelijoita heidän opintojensa rahoittamisessa sekä saaren muita sosiaalisia projekteja.

Wasini-naisten ryhmä hallitsee Wasini-saaren Korallipuutarhan suojelua ja turistivierailuista saatujen tulojen käyttöä.

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuonna 2020 tekemän selvityksen (EU:n kehitysapu Kenialle (europa.eu) mukaan kehitysapuhankkeissa saadut tulokset saavutettiin odotusten mukaisesti. Kuitenkin tuomioistuin suositti avun painopisteiden uudelleen määrittämistä niin, että maahan saataisiin suoria sijoituksia, uusia työpaikkoja ja lisättäisiin vientiä. Lisäksi avun tulisi kohdentua tilintarkastustuomioistuimen mukaan toimiin, joilla tuettaisiin oikeusvaltiota ja korruption torjumista. Tähän maassa toimivilla sosiaalisilla projekteilla pyritään. Sosiaalisten projektien taloudellinen tukeminen tarjoaa turisteille mahdollisuuden toteuttaa kestävää turismia, jolloin kiinnostaviin kohteisiin tutustumisen lisäksi voi edistää paikallista kestävää kehitystä taloudellista, sosiaalisesta ja ekologisesta näkökulmasta.

Lisää sosiaalisia projekteja Suomeen sosiaalialan työhön

Kenian lukuisien sosiaalisten projektien ideoita voitaisiin soveltaa suomalaisessakin sosiaalialan työssä. Yhteisön sisältä voisi sosiokulttuurisen innostamistyön tuloksena löytyä kiinnostavia ideoita, jotka toteutuessaan voisivat tukea yhteisöllisyyden tunnetta ja tuoda yhteisöihin tuloja. Yhteinen toiminta voisi lisätä hyvinvoinnin kokemusta ja tyytyväisyyttä elämään, mikä olisi myös ekologisesti kestävää kehitystä. Nämä ovat juuri nyt ajankohtaisia teemoja sosiaalialantyössä ja yhteiskunnassa laajemminkin.

Kuvat: Pekka Holappa

Kirjasuosituksia

Kosonen, Marco. 2017. Mun Afrikka. Vanhan liiton matkaraportaasi. Helsinki: Like.

Wallenius, Viola. 2021. Koti Afrikassa. Helsinki: Otava.

Pin It on Pinterest