Varaudu – mutta muista myös irrottaa murheista

hdrpl

Olet taatusti tehnyt sitä.  Ehkä huomaamatta, ehkä tietoisesti. Laittanut eteisen kaappiin patterit ja taskulampun. Kaivanut vanhat kynttilät käden ulottuville. Ostanut pussikeiton, näkkäriä ja keksiä “ihan siltä varalta vain”. Käynyt metsässä, kerännyt marjat ja sienet talteen. Nostanut käteistä yli sen normaalin käyttötarpeen. 

Uutiset eivät lupaa helppoa talvea. Hinnat nousevat, saattaa tulla sähkökatkoja. Näitä lukiessa päivästä toiseen ihminen valpastuu ja alkaa miettiä omia keinojaan selviytyä. Tämä kaikki on toistaiseksi kuitenkin jossittelua. Arki pyörii edelleen. Ja arkielämässäkin voi tapahtua mitä tahansa. Jatkuva huoli syö arjen mielenterveyttä ja jaksamista.  

Ruokaa, puhdasta juomavettä, lääkkeitä, varavirtaa… varautuminen on luonteva tapa toimia, kun ympäröivä maailma alkaa tuntua epävarmalta. Varautuminen on opittu keino selviytyä epävarmuuden tunteen kanssa. Mutta varautuminen ei poista epävarmuutta.  

Jos jatkuvasti varaudut johonkin, olet jatkuvasti levoton ja stressitilassa. Vaikka kuinka varautuisit, elämä on epävarmaa ja ennakoimatonta. Tämän hyväksyminen on osa stressittömämpää elämää. Omien voimavarojen rakentaminen on myös tärkeää varautumista, ja sitä elämää, jota elät tällä hetkellä. Varautuessa elät jatkuvasti tulevaisuudessa, jota ei välttämättä koskaan edes tapahdu. 

On viisasta varautua sen verran, että selviää tosipaikan tullen. Mutta liika on liikaa. Ahdistavat ajatusketjut pitäisi pystyä katkaisemaan ennen kuin ajautuu kaivamaan suojapoteroa metsään. 

Kahvipöydässä tai kavereiden kesken jaettu tieto on viihdyttävää, mutta arkijärki ja suhteellisuuden taju on syytä pitää jatkuvasti matkassa. Oikea tieto on se, jonka varaan viime kädessä on syytä luottaa. Vaikka itse kyllä pesin poikani lippikset astianpesukoneessa, koska TikTok-video kehui kikan maasta taivaaseen. Se muuten toimi. On kuitenkin syytä erottaa viihde ja toimivat arkivinkit siitä, mikä todellisessa haastavassa tilanteessa on järkevä toimintamalli. 

Muutokset ja tapahtumat ympäröivässä maailmassa koskettavat meitä kaikkia. Tarvitseeko ahdistavia uutisia kuitenkaan seurata päivittäin? Jokainen voi myös pohtia, mitkä maailman tapahtumat oikeasti vaikuttavat omaan elämään. Sinulla on lupa rajata uutistulvaa ja lupa rajata sitä, mistä asioista murehdit. Kukaan ei voi jatkuvasti kantaa itseään suurempia murheita, eikä voi tehdä kaikkea.  

Ja hei, niissä pussikeitoissakin on parasta ennen päivämäärät. Ne eivät säily kaapissa ikuisesti.  

Pin It on Pinterest