Lehtorit Erasmusvaihdossa Euroopan ytimessä

Kuvassa olemme lounaalla Instituts de Formation en Soins Infirmiersin henkilökunnan kanssa, mieshenkilö on koulun johtaja. Opettajavaihdossa on tärkeää keskustella käytänteistä, kokemuksista ja suunnitella yhteistyötä.

Xamkin terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikön lehtorit Terhi Hede ja Anna-Maija Uusoksa olivat vaihdossa Ranskassa ja Belgiassa käynnistämässä yhteistyötä ja kehittämässä jo aloitettua yhteistyötä eteenpäin.

Tavoitteena matkalla oli käynnistää Ranskaan oli käynnistää yhteistyötä pariisilaisen sairaanhoitajakoulun Instituts de Formation en Soins Infirmiersin ( IFSI) kanssa. Belgiassa, Brysselissä tavoitteena oli yhteisen opintojakson kehittäminen Odisee Campus Brusselsin kanssa. Vastaanottavat oppilaitokset olivat järjestäneet meille täyden ohjelman jokaiselle päivälle illat mukaan lukien.

Ensivierailulla Instituts de Formation en Soins Infirmiersissä

Pariisilaisesta Instituts de Formation en Soins Infirmiersistä (IFSI) tuli ammattikorkeakouluumme keväällä 2016 yllätysvierailulle Tallinnassa sijaitsevan oppilaitoksen kautta kaksi terveydenhuollon lehtoria, Marie-France Briand ja Nadine Dussaule. Heidän edustamallaan oppilaitoksella ei ole ollut aiemmin kansainvälistä yhteistyötä minkään oppilaitoksen kanssa.

Marie-Francen tavoite oli ennen eläköitymistä aloittaa Erasmus -yhteistyö. Marie-France ja Nadine kiersivät myös muutamissa muissa oppilaitoksissa, mutta he kiinnostuivat yhteistyöstä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Tallinnan oppilaitoksen kanssa. Sovimme yhteistyön käynnistämisestä ja päätimme suunnitella vastavierailun Pariisiin.

Pariisissa vierailimme opiskelijoillemme mahdollisissa harjoittelupaikoissa. Kävimme tutustumassa myös vaihto-opiskelijoiden majoitustiloihin. Majoitustilat olivat vasta remontoidut ja viehättävät, sekä ne sijaitsivat koulun yhteydessä ja lähellä harjoittelupaikkoja.

Pariisin ydinkeskustasta terveysalan opiskelijoille löytyy tasokkaita harjoittelupaikkoja. Hyvälle vaikuttavia harjoittelupaikkoja olivat mm. naisten synnytysklinikka, ensiapupoliklinikka ja teho-osasto. Teho-osasto oli noin 12 paikkainen suuri yhtenäinen sali, jossa potilaat olivat ilman väliverhoja tms. laajassa puoliympyrässä. Verhot vedettiin yksittäisen potilaan suojaksi vain jonkin hyvin intiimialueen hoidon ajaksi.

Omaiset saivat olla kaikissa hoitotoimenpiteissä läsnä. Omaiset ja ystävät saivat käydä katsomassa potilasta isommallakin joukolla silloin, kun heille sopi. Avoimuuden ja vieraiden suhteellisen vapaan liikkumisen ja keskustelun katsottiin lisäävän omaisten ja läheisten yhteenkuuluvuuden tunnetta. Vierailijat alkoivat helposti keskustelemaan toisen potilaan omaisten ja vieraiden kanssa ja saivat näin tukea toisistaan. Näistä kohtaamisista muodostui sitten elinikäisiä ystävyyksiä. Tämän katsottiin olevan vaikealla hetkellä hyvää vertaistukea.

Potilaan henkinen tukeminen jatkui ennalta suunnitellun prosessin ajan vielä potilaan kotiutumisen jälkeen. Suomessa teho-osastoilla vieraita sallitaan vain muutama lähin omainen kerrallaan. Omaiset ohjataan potilaan luo ja verhoilla suojataan yksityisyyttä. Yksityisyyden suojaa pidetään tärkeänä, näin ollen omaiset eivät pääse kosketuksiin toisten omaisten kanssa. Omaisten vertaistuki vaikutti hyvin toimivalle, tästä voisimme ottaa oppia.

Pariisiin menevän vaihto-opiskelijamme ei tarvitse osata ranskan kieltä, vaan ohjaajiksi valitaan mentori, joka puhuu englantia. Ranskan kielen taidosta on luonnollisesti hyötyä, koska suurin osa potilaista puhuu ainoastaan ranskaa. Henkilökunta oli kaikkialla erittäin ystävällistä ja tapasimme monia englannin kielen taitoisia sairaanhoitajia. Sairaaloiden yleisilme on Suomessa Ranskaa järjestelmällisempi ja siistimpi. Sairaalan laitteet ja välineet sekä hoito on hyvin samanlaista kuin meillä, mutta kirjaaminen tapahtuu vielä manuaalisesti.

Pariisin koulun johtaja ja opettajat ovat innokkaita ottamaan vastaan Erasmus-vaihto-opiskelijoita. Vierailun aikana tuli esiin, että IFSI on innostunut kehittämään sairaanhoitajakoulutustaan hoitotyön osalta, kuin myös hoitotiedettä.  Koulu olisi halukas tekemään opetussuunnitelmayhteistyötä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa.

Yhteistyövierailulla Odeseen yliopistossa Brysselissä

Pariisista matka taittui nopeasti junalla Belgiaan Brysseliin. Siellä meitä oli rautatieasemalla vastassa lehtori Elise Vanhoucke ja terveydenhuoltoyksikön johtaja Kathy Pletinckx. Elise oli äitiyslomalla, mutta hän halusi tavata meidät ja keskustella kanssamme. Eliselle Suomi oli tuttu entuudestaan Erasmus -vaihdon kautta.

Odiseen kampuksen luokkahuone, missä opetetaan ihmisen anatomiaa, fysiologiaa ja potilaan tutkimista.

 

Brysselissä kohteenamme oli Odisee Campus Brussels, jossa koulutetaan sairaanhoitajia. Koulun toimintaa oli integroitu tehokkaasti ympäröivään yhteiskuntaan. Yhtenä esimerkkinä useasta eri toimintamuodosta mainittakoon kuntouttava päivätoiminta mielenterveyskuntoutujien ja kehitysvammaisten ihmisten kanssa. Yhteistoiminta kuntoutujien kanssa toteutui koulun tiloissa ja siitä vastasivat palkatun henkilön lisäksi opettajat ja opiskelijat. Me saavuimme tutustumaan tällaiseen yksikköön ruoanlaiton aikana, tilat olivat viihtyisät ja kotoisat.

Odisee Campus Brusselsissa toteutuu osittain englanninkielinen sairaanhoitajakoulutus ja tämän koulutuksen kanssa meidän ammattikorkeakoulullamme on tarkoitus järjestää yhteinen opintojakso. Tuossa koulutuksessa olevat sairaanhoitajaopiskeijat tulevat hyvin monista eri kansallisuuksista. Kathy Pletinckx ehdotti, että voisimme rakentaa yhteisen opintojakson opinnäytetyömenetelmien ja hoitotyön tutkimuksen alueella. Tätä artikkelia kirjoitettaessa tämän opintojakson kehittäminen on jo aloitettu verkon kautta kautta pidetyissä kokouksissa.

Erasmus-opiskelijavaihdosta Odiseen kampuksella vastaa lehtori Sanne Cleymans. Hänen tapaamisessaan suunnittelimme Kotkaan vaihtoon tulevien terveysalan opiskelijoiden harjoittelupaikkojen tarvetta ja ajankohtia. Kotkasta Brysselissä on ollut jo vaihdossa muutamia opiskelijoita ja he ovat olleet erittäin tyytyväisiä kokemuksiinsa.

Opettaja- ja opiskelijavaihto käynnissä

Sekä Pariisissa että Brysselissä meidät vastaanotettiin kotoisasti ja lämpimästi. Kaupungit ovat suurkaupunkeja ja sen myötä sairaaloissa on paljon potilaita. Monikulttuurisuus on selkeästi nähtävissä kaupunkikuvassa, opiskelijoissa ja sairaalan kaikissa henkilöstöryhmissä.

Kaupunkikuvassa näkyi paljon aseistettuja poliiseja kahdesta neljän henkilön ryhminä. Tämä tuo turvallisuutta kaupungilla ja maanalaisilla liikkumiseen. Molemmissa kaupungeissa on paljon nähtävyyksiä ja opiskelijalle on runsaasti vapaa-ajan vieton ja harrastamisen mahdollisuuksia.

Tätä artikkelia kirjoitettaessa meiltä on ollut jo kaksi opiskelijaa Pariisissa vaihdossa. Iloksemme olemme saaneet jo toisenkin vaihto-opiskelijan Pariisista Kotkan kampukselle. Viime kesänä Mari-France, joka laittoi tämän vaihto-ohjelman alulle kanssamme, jäi eläkkeelle ja tuli vierailulle Suomeen.

Yhteistyö on alkanut aktiivisesti IFSI:n sekä Odeseen yliopiston kanssa. Odeseesta on tämän kevään aikana tulossa meille opettaja ja ryhmä opiskelijoita. Meiltä lähtee samaan aikaan Brysseliin ryhmä opiskelijoita opettajan kanssa. Näin toteutamme ensimmäistä kertaa yhteistä opintojaksoa.

Pin It on Pinterest