Nuorena halusin työn, jossa saa matkustaa – haaveesta tuli totta

Nuorena haaveilin työstä, jossa pääsisin matkustamaan ja tutustumaan eri maihin ja kulttuureihin. Tänä syksynä haaveesta tuli totta, kun pääsin reissaamaan ympäri Eurooppaa neljän eri projektin myötä.

Kansainvälistä yhteistyötä TKI-hankkeissa

Työskentelen palvelumuotoilun asiantuntijana kolmessa eri projektissa. Jokaisessa on mukana kansainvälisiä kumppaneita, joiden kanssa työskentelemme yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi, vaihdamme tietoa ja kokemuksia sekä kehitämme yhdessä muun muassa erilaisia toimintamalleja, palveluita ja koulutusta.

Matkasimme autolla Bukarestista Bulgariaan

Näissä kolmessa projektissa kumppanit löytyvät oppilaitoksista ja kunnista Bulgariassa, Puolassa ja Venäjällä. Tänä syksynä jokainen projekti oli vaiheessa, johon ajoittui opintomatkoja ja tapahtumaosallistumista. Olemassa olevien projektien lisäksi matkasin Brysseliin EU Design Days –seminaariin kertomaan uudesta hankeideasta.

Mustanmeren maisemissa

Syyskuun alussa vierailimme VALO – Lapsiperheiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vahvistaminen –hankkeen partnerin luona Burgasin seudulla Bulgariassa. Hankekumppanina on Sungurlaren kunnan EDOR-hanke, joka kehittää romaniväestön lapsille ja perheille suunnattuja palveluita.

Visiitillämme tutustuimme erilaisiin lapsille ja nuorille suunnattuihin palveluihin ja saimme lisätietoa turkkilais- ja romaniväestöjen asemasta Bulgariassa. Järjestimme myös taidepajan päiväkotiryhmälle, minkä myötä pääsimme konkreettisesti työskentelemään paikallisten kanssa.

Brysselistä Bukarestin  kautta Bulgariaan

Syksyn toinen matka ajoittui marraskuun loppuun. Yhdistin viikon reissuun kaksi eri tilaisuutta: hankeidean esittely kiertotalousaiheisessa Design Days –seminaarissa Brysselissä, josta jatkoin matkaa lentäen Bukarestiin ja sieltä edelleen Bulgarian Ruseen, Mentoring NEETs –hankkeen kumppaneita tapaamaan.

Rusessa tutustuimme erilaisiin sosiaalipalveluihin ja tapasimme mentorointitoiminnassa mukana olevia nuoria. Esittelimme myös paikallisille sosiaalialan toimijoille ja järjestöille meidän mentorointisuunnitelmia, Xamkia sekä muotoiluajattelua.

Tarator eli bulgarialainen kylmä kurkkukeitto maistui loppukesän helteissä

Allegro kuljetti Pietariin

Kolmatta matkaa edelsi Venäjän viisumin hankinta. Matkasimme Contents for Cross-Cultural Events –hankkeen tiimillä sekä 15 opiskelijan kanssa Pietariin luovien alojen Hackathoniin. Tapahtumassa ideoitiin konsepteja suomalaisiin ja venäläisiin kulttuuritapahtumiin muun muassa uusien yleisöjen tavoittamiseksi.

Oma roolini oli opiskelijatiimien sparraus ja konseptien tuomarointi. Matkassa mukana olivat myös toimeksiantajana toiminut Mikkelin Musiikkijuhlat sekä OiOi Collective.

Työmatkailu käytännössä

Pidän itseäni kokeneena matkailijana ja reissaan mielelläni yksin. Olen asunutkin ulkomailla kahteen otteeseen vaihto-opiskellessa ja kesätöissä. Matkailussa parasta on tutustua paikallisiin tapoihin ja arkeen. Ihaninta on päästä nauttimaan paikallisesta ruuasta, löytää uutta ja erilaista vaikkapa arkkitehtuurista tai kaupunkisuunnittelusta sekä tutkia ruokakauppojen hyllyjä ja karttaa ydinkeskustojen ulkopuolella.

Taideaineiden opettajien maalauksia esillä oppilaitoksen aulassa Pietarissa

Työmatkailu ei ole lainkaan niin hohdokasta kuin luulin. Päivät ovat pitkiä ja unet jäävät vähiin varsinkin matkustuspäivinä. Epäsäännöllinen syöminen matkan aikana, kuuman ja kylmän ilman vaihtelut ja matkatavaroiden kantaminen tuntuvat kehossa.

Työpäivien tarkat aikataulutukset, siirtymät paikasta toiseen, englannin kuuntelu ja puhuminen sekä mahdollinen tulkkaaminen vaativat keskittymistä ja vievät energiaa. Työmatkat ovat täynnä ennakkoon suunniteltua ohjelmaa ja vapaa-aika on allokoitu myöhäiseen iltaan. Utelias matkailija joutuu siis tekemään nopeita päätöksiä, mikäli haluaa tutustua itseä kiinnostaviin nähtävyyksiin.

Parasta antia työmatkalla on kuitenkin kumppaneiden kohtaaminen ja tutustuminen, mikä helpottaa projektin etenemistä ja yhteistyötä yleensäkin. Kumppanit pitävät myös hyvin huolta vieraistaan, jolloin esimerkiksi lounaalla saadaan nauttia paikallisen keittiön antimista ja keskustella vapaamuotoisemmin paikallisesta kulttuurista.

Matkatuliaisina ideoita, käsitöitä ja avartunutta mieltä

Työskentely kansainvälisissä hankkeissa on opettavaista. Ensinnäkin kielitaidon ja kulttuureihin tutustumisen kannalta. Lisäksi sain käytännön vinkkejä ja ideoita omiin projekteihin, esimerkiksi seminaaripuhujien kutsumiseen ja heidän tiedottamiseen sekä vieraiden matkaohjelmien ja –aikataulujen suunnitteluun. Karttuivatpa myös esiintymis- ja verkostoitumistaidot puheita pitäessä ja lounailla ja illallisilla minglatessa.

Raliz-Baliz –yhdistyksen päivätoiminnassa olevien lasten ja nuorten käsitöitä ja taidetta
Pietarin metroasemilla pääsee nauttimaan julkisesta taiteesta. Kuva: Esko Ahola

Tein itsestäni monia havaintoja, joiden avulla voin kehittyä työssäni. Huomasin esimerkiksi, että rimani on aika korkealla arvioidessani opiskelijoiden ideoita ja, että mietin aivan liikaa sitä, mitä muut sanomastani tai minusta ajattelevat, kun olen esiintymässä tai mukana keskusteluissa. Tämän tiedostaessani, voin jatkossa keskittyä olemaan armollisempi sekä toisia, että itseäni kohtaan.

Toin mukanani ideatuliaisia, joita olisi hauska viedä eteenpäin koto-Suomessa. Oli hienoa nähdä Pietarissa St. Petersburg State University of Technology and Design –kampuksella opettajien maalauksia sisääntuloaulan näyttelyssä. Mikä loistava ja yksinkertainen tapa esitellä opettajien ammattitaitoa, ei vain opiskelijoille vaan ulkopuolisille vierailijoille. Samaan tapaan voisimme asettaa näytteille myös meidän henkilökuntamme töitä.

Toisena esimerkkinä vieraanvaraisuus ja paikallisten lahjat. Kummallakin Bulgarian vierailulla saimme kassikaupalla ihania matkamuistoja sekä yhteistyökumppaneilta että vierailupaikoista. Lahjakasseista paljastui lasten ja nuorten tekemiä käsitöitä, piirustuksia ja askarteluja.

Lisäksi saimme kokea kulinaristisia elämyksiä paikallisissa ravintoloissa. Ja meidät otettiin aina pyyteettömästi, lämmöllä ja uteliaisuudella vastaan. Toki mekin viemme lahjoja ja tarjoamme vastavierailuilla herkullista ruokaa. Kulttuureissa on silti suuri ero asian suhteen. Tämä on asia, johon ainakin itse haluan jatkossa panostaa: Haluan huolehtia vieraidemme viihtyvyydestä samalla lempeydellä ja intensiteetillä kuin hekin.

Kansainväliset verkostot ja yhteistyön kehittäminen kiinnostavat entisestään kuluneen kansainvälisen supersyksyni jäljiltä. On suuri rikkaus saada olla mukana näissä projekteissa. Useat hankkeet ja mahdollisuus opettajavaihtoon tarjoavat tilaisuuksia Xamkin henkilöstölle maailmankuvan avartamiseen.

Toivoisin kuitenkin, että jatkossa matkasuunnitelmissa voitaisiin pohtia liikkumista maata pitkin. Junayhteydet Euroopassa ovat hyvät, junissa on mahdollista yöpyä ja ne ovat erinomaisia paikkoja tiimityöskentelyyn 😉

Pin It on Pinterest