Venäjä-osaamista kehittämään

Venäjä-osaamista kehittämässä

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk) profiloituu kestävän hyvinvoinnin ja teknologian sekä Venäjä-osaamisen korkeakouluna.

Venäjä on ollut mukana ammattikorkeakoulun arjessa jo pitkään erityisesti Kymenlaaksossa. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun sijainti ja luontainen kanssakäyminen venäläisten ihmisten ja organisaatioiden kanssa puoltaa Xamkin strategista valintaa Venäjä-osaamisen korkeakouluna.

Seuraavien vuosien aikana Xamkissa panostetaan kummankin maakunnan alueella Venäjä-osaamisen kehittämiseen ja sen näkymiseen entistä selkeämmin korkeakoulun toiminnassa. Xamk on tulevaisuudessa Venäjä-osaamisen ja Venäjä-yhteistyön edelläkävijä.

Venäjä opetuksessa

Venäjä näyttäytyy jokaiselle ammattikorkeakoulun opiskelijalle oman alan opinnoissa ja erillisinä täydentävinä opintoina, joilla opiskelija voi profiloida omaa tutkintoaan. Venäjä-opinnoissa painotetaan yleissivistystä ja venäläisyyden ymmärtämistä. Opinnoissa tutustutaan venäläiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin, toimintatapoihin ja arvomaailmaan. Lisäksi valittavana on mm. opintojaksot Kieli- ja kulttuurikylpy ja perehtyminen omaan toimialaan Venäjällä sekä Oman alan Venäjä-projekti.

Ammattikorkeakoulu kehittää ja lisää opiskelijoiden, henkilökunnan ja maakuntien asukkaiden ja elinkeinoelämän Venäjä-osaamista mm. tarjoamalla asiantuntijaluentoja, avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, kielikoulutusta, osallistumista Venäjä-hankkeisiin. Kaikki ammattikorkeakoulun tutkinto-opiskelijoille tarjottavat opinnot ovat avoimia myös maakuntien asukkaille avoimen ammattikorkeakoulun kautta.

Mielikuvien, tunteiden ja haasteiden Venäjä

Venäjään liittyy voimakkaita mielikuvia ja tunteita. Venäjään voi suhtautua tunteiden sijaan uteliaisuudella ja ottaa Venäjään tutustumisen haasteena. Kieli on haasteellista, ihmiset kiinnostavia, kulttuuri monimuotoista ja klassinen taide maailmankuulua. Maa on neliökilometreinä valtava, mutta asukkaita on vain 145 miljoonaa. Suurin osa heistä asuu kaupungeissa. Pietari on yksi Venäjän miljoonakaupungeista, vain muutaman tunnin ajomatkan päässä meidän maakunnistamme. Juna kulkee kätevästi Kouvolan kautta neljä kertaa päivässä.

 

Venäjä-osaamista kehittämään

 

Toki täällä Kymenlaakson ja Etelä-Savon alueella asuu paljon venäläisiä. He ovat julkisten palvelujen, kauppojen ja yritysten asiakkaita, työntekijöitä, omistajia ja aina jonkun naapureita, ystäviä, hyvän päivän tuttuja tai lasten koulukavereita. Ei kannata unohtaa myöskään sitä, että viimeisimpien talousennusteiden mukaan sekä Venäjän että Suomen talous on elpymässä, mikä väistämättä näkyy myös venäläisten matkailijoiden määrän kasvuna.

Näin ollen kaikki olosuhteet Venäjä-osaamisen kehittämiseksi Xamkissa sekä Kymenlaakson ja Etelä-Savon alueella ovat kohdallaan: aika on oikea, tarve on olemassa, osaamispohja on luotu ja sitä kehitetään edelleen, toimijoita on jo tiedossa ja ovi on auki myös uusille toimijoille. Tulethan sinäkin mukaan?

Voit seurata Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Venäjä-osaamisen kehittymistä ja kehittämistoimenpiteitä myös Next-verkkolehdessä jatkossakin.

 

Pin It on Pinterest