Vastuullisuus ja ekologisuus ovat osa Xamkin ravintolatoimintaa

Ruoka-annos lautasella

Monipuolinen, terveellinen ja maukas ruoka, ovat tärkeä osa oppimis- ja työskentelyprosessia.

Xamkin neljällä kampuksella toimii yhteensä seitsemän ravintolaa, jotka kaikki tarjoavat Xamkin opiskelijoille, henkilökunnalle sekä muille asiakkaille lounas- ja kahvilapalveluita sekä tilaustarjoiluja.

Jokaisella ravintolalla on oma ainutlaatuinen profiilinsa. Yhteistä kaikille on kuitenkin lähialueen raaka-aineiden ja luomutuotteiden suosiminen. Kaikki ravintolat ovat mukana Portaat Luomuun –ohjelmassa ja osa ravintoloista myös ympäristömerkittiin kesällä 2015.

Kaksi ravintolatyöntekijää myyntitiskin takana.
Ravintola Pajan ravintolapäällikkö Tiina Montonen (oik.) kertoo, että kaikki Xamkin ravintolat suosivat lähialueiden raaka-aineita ja luomutuotteita.

Kampusravintoloiden rento ilmapiiri, iloisen mutkaton palvelu ja kotimaisuuteen tähtäävä laadukas ruokatarjonta yhdessä luovat Xamkin ravintolapalveluiden perustan. Tässä perustassa kiteytyvät vastuullisuuden ja ekologisuuden arvot.

Kouvolan kampuksella toimivan Pajaravintolan ravintolapäällikkö Tiina Montonen kertoo, että esimerkiksi ravintola Pajan toiminnassa lähes 70% raaka-aineista ovat kotimaisia. Valikoimasta löytyy myös neljä luomuraaka-ainetta pysyvästi, jonka lisäksi käytetään muita luomutuotteita mahdollisuuksien mukaan.

Toiminnassa arvostetaan lähiruokaa, kuten lähileipomoita. Kasvisruualla on myös tärkeä osuus tarjonnassa: jokaisella lounaalla tarjotaan jokin kasvisruokavaihtoehto.

Vastuullisuus ja ekologisuus eivät kosketa ravintolassa vain konkreettisia raaka-aineita, vaan myös ruuan valmistamista ja koko ravintolaympäristöä. Tavoitteena on kiinnittää huomioita syntyvän jätteen määrään sekä sähkön, lämmön ja veden kulutukseen kaikessa toiminnassa.

Osalla kampusravintoloista näitä arvoja kuvastaa Joutsenmerkki eli Pohjoismainen ympäristömerkki, joka takaa sen, että ravintoloiden ympäristöasiat on hoidettu mallikkaasti kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Kaikissa kampusravintoloissa toimitaan kuitenkin samoin vastuullisin kriteerein.

“Lähitulevaisuudessa meidän kaikilla ravintoloilla on toivottavasti tämä merkki kuvastamassa toimintaamme”, ravintolapäällikkö Montonen toteaa.

Mies iloisena ruokapöydässä.
Kampusravintoloiden rento ilmapiiri, iloisen mutkaton palvelu ja kotimaisuuteen tähtäävä laadukas ruokatarjonta ovat Xamkin ravintolapalveluiden perusta.

Ekologisuus on tärkeä arvo Xamkilaisen ammattikeittiön toiminnassa. Pesuaineina toimivat ympäristömerkityt tuotteet, raaka-ainetilaukset harkitaan tarkasti, muovisista kertakäyttöastioista siirrytään biohajoaviin astioihin ja kierrätystalouden arvoa toteutetaan huolellisesti kierrättämällä. Xamkin ravintolapalveluiden jokainen työntekijä suorittaa ympäristöpassin. Se on todistus henkilökunnan ympäristöosaamisesta. Passin suorittanut on tietoinen ympäristöasioista ja toimii työssään ympäristöä kunnioittaen.

Vastuullisuus näkyy myös erilaisina kampanjoina. Nyt käynnissä on ollut Hävikkiviikot – kampanja, jonka tavoitteena on seurata kahden viikon ajan keittiöhävikkiä, jonka avulla osataan taas tulevaisuudessa suunnitella toimintaa paremmin.

Ruokahävikkiä pyritään minimoimaan myös myymällä lounaalta ylijäänyttä ruokaa edulliseen hintaan. Luonnonvarojen tuhlauksen välttämiseksi toivomuksena on, että ylijäämäruokaa ostavat toisivat mukanaan omat astiansa.

Ylijäämäruoan myynti on käytössä Kouvolan Paja- ja Kasarmiravintolassa, Mikkelin Tallissa- ja Kasarminassa, Kotkan Junnussa sekä Savonlinnan Kaariravintolassa.

Tervetuloa asioimaan ravintoloihimme!

Pin It on Pinterest