Xamkilaiset Maailma kylässä 2019 -tapahtumassa

Xamkilaiset Mahdollisuuksien teltassa (kuva: Polak, A.)

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu osallistui sesongin avautuessa Maailma kylässä -festivaaliin toukokuun viimeisenä viikonloppuna (25.-26.5.) Rautatientorilla ja Kaisaniemen puistossa Helsingissä.

Maailma kylässä on Suomen suurin poikkitaiteellinen järjestötapahtuma, joka houkuttelee laajasti eri kohderyhmiä. Festivaalissa oli yhteensä yli sata ohjelmanumeroa – sieltä löytyi kaikille jotakin sopivaa. Festivaali oli täynnä sekä suomalaista että kansainvälistä musiikkia, näyttelyitä, paneelikeskusteluja, lastenohjelmaa, kirjallisuutta ja elokuvia. Festivaalin alueelta löytyy myös taidetta ja erilaisia tuotteita (kansainvälisiä, paikallisia, käsintehtyjä) ja ruokaa.

Tämä vuosi oli erityinen, koska juhlittiin tapahtuman 20 vuotista taivalta. Festivaalin pääteema oli tärkeä ja ajankohtainen – ilmastonmuutos. Mukana olivat useat organisaatiot ja yritykset, siksi keskustelut mm. nuorien, viranomaisten tai ammattilaisten välillä olivat rakentavia ja toivat esiin eri näkökulmia ilmastomuutokseen.

Kuumat keskustellut ilmastonmuutoksesta Rautatientorissa (Kuva: Polak, A.)

Miksi juuri tätä aihetta pidettiin tärkeänä? Koska ihmiset ovat osa luontoa ja ihmisten vaikutukset ympäristöön ovat merkittäviä. Suomen ympäristöministeriön ja WWF Suomen mukaan ihmiset ovat 29.7.2019 mennessä käytättäneet sen, mitä maapallo pystyy itselleen vuodessa varoja tuottamaan. Nykyinen ilmastonmuutoksen torjunta ei näytä riittävältä, vaikka kasvava yleinen tietoisuus ihmisen ympäristövaikutuksista ja siitä aiheutuvista riskeistä julkisessa keskustelussa on johtanut viime vuosina koko maailmassa sosiaalisiin aloitteisiin ja ilmastotekoihin. Tämä osoittaa, että yhdessä voimme enemmän.

Ekologisuutta pidetään tärkeänä Xamkissa

Xamk on ympäristöystävällinen oppilaitos. Kaikilla sen kampuksilla on Green Office-toimintaa. Toiminnan taustalla on huoli luonnosta ja tarve löytää keinoja siihen, miten säästetään sähköä, lämpöä ja vettä. Tänä kesänä Xamk on saanut WWF Green Office –sertifikaatin, joka tarkoittaa mm. sitä, että jätteen määrän vähentäminen on onnistunnut.

Xamkissa jatketaan samalla mallilla esimerkiksi osallistumalla erilaisiin tapahtumiin ja kampanjoihin (kilometrikisa), jotka edistävät luonnon hyvinvointia. Toki kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita Green Office toimintaan mukaan!

Angelika Polak ständillä Maailma kylässä -festivaalissa. (Kuva: von Hertzen, K.)

Xamk on suuri oppilaitos ja sillä on siten merkittävä vaikutus sekä eri alojen koulutukseen, että yhteiskunnalliseen kehittämikseen. Xamkin toiminnassa otetaan huomioon mahdolliset vaikutukset ympäristöön, siksi oli tärkeä, että olemme mukana Maailma kylässä –tapahtumassa esittelemässä toimintamme.

Xamk festivaalissa

Xamkin ständi sijaitsi mahdollisuuksien torilla eli isossa teltassa Kaisaniemen puistossa. Xamkia edusti monipuolinen tiimi yhteistyössä opetuksen, opiskelijoiden ja TKI-kesken. Paikalla olivat Laura Hokkanen (opetus), Sari Miettinen (opetus), Inkeri Autio (yhteispedagogiikan opiskelija) ja Angelika Polak (Luovat alat; Green Office).

Kerroimme kiinnostuneille Xamkin toiminnasta, tulevasta opiskelijahausta ja vastaisimme kysymyksiin. Pöydältämme löytyi muun muassa tulevan yhteisöpedagogikoulutuksen ja TKI-toiminnan mainoksia. Jaettavaksi meillä oli pieniä Fair Trade lahjoja.

Xamk on sekä järjestelemässä että mukana monessa eri tapahtumassa vuosittain ja se oli tuttu brändi monelle kävijälle. Xamkin ständillä kävi sekä entisiä että tulevia opiskelijoita ja myös henkilöitä, jotka tunsivat muuten Xamkin toimintaa.

Tämä hieno festivaali loppui, mutta siitä saatu ja jaettu kokemus jää muistiin. Festivaali osoitti, että yhteistyössä on oikeasti voimaa, jotta voidaan rakentaa maailmaa yhdessä.

 

Pin It on Pinterest