Ahlströmin ruukki – kiehtova kulttuurikohde Noormarkussa

Alkukesästä 2022 vierailimme mieheni, Xamkin restauroinnin koulutuksen koulutusvastaavan, Jari-Pekka Muotion kanssa Satakunnan Noormarkussa sijaitsevassa Ahlströmin ruukissa ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevassa Villa Mairessa.

Laaja ruukkialue rakennuksineen tarjoaa muun muassa restauroinnin opiskelijoille harjoittelupaikkoja ja opinnäytetyöaiheita. Kesällä 2022 alueella oli harjoittelussa Xamkin restauroinnin koulutuksen neljännen vuoden opiskelija, opiskelija Fanni Kuusisto, jonka tapasimme vierailumme yhteydessä. Noormarkun ruukkialue on Museoviraston määrittelemä valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö.

Monipuolinen ruukkialue

Antti Ahlströmin rakennuttama Isotalo.

Noormarkun ruukin perustamisvuotena voidaan pitää vuotta 1806, kun kenraaliadjutantti ja myöhemmin Vaasan läänin maaherra Carl Constantin de Carnall päätti perustaa Hergårdin rustholliin rautaruukin. Ruukki päättyi erinäisten vaiheiden jälkeen merikarvialaisen liikemiehen Antti Ahlströmin omistukseen vuonna 1870. Tästä alkoi ruukin kunnostus ja laajentaminen, joka muutamasta ruukin sahan tulipalosta huolimatta johti menestyvään ruukkitoimintaan. (Ahlström Noormarkku, Historia s.a.)

Laajan ruukkialueen hyvin hoidetut, alun perin 1910-luvulla Bengt Schalinin suunnittelemat puistot joen yli menevine puusiltoineen houkuttelevat vierailijaa kävelyretkelle. Suurin osa ruukkialueen rakennuksista on joko asuin- tai hotellikäytössä. Alueen alkuperäiset työläisten asunnot on kunnostettu alueella työskentelevien asunnoiksi. Muutama rakennus on hotellikäytössä. Emil Fabritiuksen vuonna 1915 suunnittelema Ahlströmin pääkonttorin vaikuttava kivilinna on edelleen alkuperäisessä käytössään. (Noormarkun ruukin ja Ahlström-yhtiön rakennukset 2009.)

Ruukkialueella sijaitsee myös Antti Ahlströmin perheelleen kodiksi rakennuttama Isotalo, joka on edelleen suvun käytössä. Uusrenessanssi- eli nikkarityylinen Isotalo on Ewert Lagerspezin suunnittelema ja se on rakennettu vuosina 1877–1881 (Noormarkun ruukin ja Ahlström-yhtiön rakennukset 2009).

Ruukkialueen Havulinna.

Makkarakosken partaalla oleva sahamuseo on avoinna yleisölle, samoin kuin vanhassa pajassa sijaitseva Ahlström Voyage -näyttely, jonka yhteydessä toimii myös kahvila Café Voyage. Sahamuseon täydellisesti alkuperäisessä varustelussaan säilynyt sahasali on kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokas kokonaisuus. Alueella sijaitseva ravintola Noormarkun klubi on kansainvälinen Rôtisseurs-ravintola, jossa tarjotaan niin Á la carte -annoksia kuin lounasruokaakin. Ravintola noudattaa mahdollisimman paljon lähiruokaideologiaa (Ahströmin ruukki, Ravintolapalvelut s.a.).

Ruukkialueen läheisyydessä sijaitsee myös kaksi muuta rakennushistoriallista helmeä. Antti Ahlströmin poika Walter Ahlström rakennutti Villa Havulinnan perheensä kodiksi. Jugend-tyylinen, vuonna 1901 valmistunut uljas rakennus kohoaa männikön keskellä Myyrynmäen rinteessä. Havulinnan on suunnitellut G.A. Lindberg, yksi 1900-luvun alun johtavista suomalaisista arkkitehdeistä. (Ahlström Noormarkku s.a.)

Arvokalat pääsevät puolentoista vuosisadan jälkeen jälleen nousemaan joka pitkin kalaportaiden ansiosta.

Ahlströmin suvun kullekin sukupolvelle on ollut ominaista jättää jälkensä alueen rakennushistoriaan, sillä Walter Ahlströmin tytär Maire Gullichsen puolestaan rakennutti miehensä, Harryn kanssa Havulinnan läheisyyteen Myyrynmäen huipulle Villa Mairean, jonka suunnittelijoina olivat Alvar ja Aino Aalto. Villa Maireaa käsitellään laajemmin Xamk Next -lehden artikkelissa Villa Mairea -huvilakaunotar mäntymetsän siimeksessä.

Alueen muina rakennushistoriallisina erikoisuuksina ovat Makkarakosken voimalaitoksen laajennuksen yhteydessä 2010-luvun vaihteessa rakennetut kalaportaat. Ruukilla ei ollut kalavelvoitetta, mutta kalaportaat haluttiin kuitenkin tehdä. Nyt arvokalat pääsevät nousemaan taas jokea pitkin, mikä on vuodesta 1860 ollut voimalan sulkema reitti. (Niskanen 2019.)

Myös palokellon torni ruukkialueella kiinnittää vierailijan katseen, etenkin sen paanukatoksen kultaukset säihkyvät auringossa koristeellisina.

Ruukkialue tarjoaa arvokkaita restaurointikohteita

Palokellon torni.

Keskustelimme työharjoitteluaan ruukkialueella tekevän restauroinnin neljännen vuoden opiskelijan Fanni Kuusiston kanssa hänen työnkuvastaan sekä alueen restaurointikohteista.

Kuusisto teki työharjoitteluaan A. Ahlström kiinteistöt Oy:llä. Hänen työnkuvaansa kuului kiinteistöjen kunnostustöitä sekä mm. maalausta. Työkohteet olivat monipuolisia, sillä niihin kuului myös alueen lippulaivana toimivan arvorakennuksen, Villa Mairean kunnostukseen liittyviä töitä. Myös Kuusiston opinnäytetyön aihe, Artekin lastenistuimien restaurointi, on löytynyt ruukkialueelta.

Porista kotoisin olevalle Kuusistolle Noormarkussa sijaitseva harjoittelupaikka on luonteva valinta. Porin lähiseuduilta löytyy tulevaisuutta ajatellen myös runsaasti muitakin arvokkaita restaurointikohteita.

Lähteet

Ahlström Noormarkku. Historia. S.a. Saatavissa: https://ahlstrominruukki.fi/meista/historia/ [viitattu 12.9.2022].

Ahlström Noormarkku. Ravintolapalvelut. S.a. Saatavissa: https://ahlstrominruukki.fi/ravintola/ravintolapalvelut/ [viitattu 12.9.2022].

Ahlström Noormarkku. Villa Havulinna. S.a. Saatavissa: https://www.xn--ahlstrminruukit-etb.fi/noormarkku/hotelli/havulinna [viitattu 12.9.2022].

Niskanen, M. 2019. Noormarkussa vaalitaan perinteitä. Energiauutiset. Saatavissa: https://vanhalehti.energiauutiset.fi/uutiset/noormarkussa-vaalitaan-perinteita.html [viitattu 12.9.2022].

Noormarkun ruukin ja Ahlström-yhtiön rakennukset. 2009. Museovirasto. Saatavissa: http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=907 [viitattu 12.9.2022].

Pin It on Pinterest