Aurinkoa, verkostoitumista, opiskelua ja hyvää fiilistä Ljubljanan kesässä

Loistava sää, loistavat kollegat ja loistavat opiskelijat saivat hymyn huulille ja lähtiessä kyyneleen silmäkulmaan. Tuliaisina tuli kokemuksia, varmuutta omaan tekemiseen ja paljon uusia ystäviä, jotka myös vahvistavat ammatillista verkostoa.

Ljubljanan yliopiston liiketalouden osaston kesäkoulu tuli tänä vuonna täysi-ikäiseksi, kun Sloveniassa järjestettiin 3.-21.7. kahdeksastoista Ljubljana Summer School. Ljubljanan yliopiston kesäkoulu on erittäin suosittu ja kerää opettajia ja opiskelijoita ympäri maailmaa. Tänä vuonna tarjolla oli 26 kurssia, joissa oli 31 opettajaa 21 yliopistosta tai instituutista ja kuudestatoista maasta. Mukana nyt siis myös Suomi ja Xamk minun pitämälläni kurssilla Gamification and Digital Marketing. Kaikkiaan kesäkoulussa oli 487 opiskelijaa 38 eri maasta, ja minun kurssini suoritti 23 opiskelijaa.

Tarjolla oli melko kattava otos erilaisia liiketalouden kursseja esimerkiksi: liiketalouden englantia, verotusta, makroekonomiaa, muutosjohtajuutta, johdon psykologiaa, big dataa, sähköistä liiketoimintaa eri muodoissaan ja paljon muuta. Kursseja oli tarjolla kandi- ja maisteritasoilla. Itse laitoin kurssihakemuksen Ljublajanaan vetämään Kouvolan liiketalouteen kv-toimistolta välitetyn viestin perusteella ja tällä kertaa sattui tärppäämään.

Kesäkoulun arki ja juhla

Kesäkoulu piti sisällään kymmenen opetuspäivää, joissa yhden opiskelijan on mahdollista opiskella kahta kurssia. Kurssit on aikataulutettu niin, että osa on aina aamupäivisin ja osa aina iltapäivisin. Oman kurssini opetus oli aina yhdeksästä puoli kahteentoista, ja tämä tietysti tarkoitti, että etenkin järjestettyjen baarikierrosiltojen jälkeen sai jännittää, saapuivatko opiskelijat paikalle.

Kyllä he pääsääntöisesti saapuivat. Koska kesäkoulu sisälsi aika paljon juhlintaa, matkoja lähimaihin ja oli esimerkiksi monille yhdysvaltalaisnuorille se tv-sarjoista tuttu Euroopan kesä, niin myös säännöt olivat melko tiukat, jotta koulun uskottavuus ensisijaisesti opiskelupaikkana säilyisi. Esimerkiksi poissaoloja sai olla vain yksi kerta kymmenestä tai seurauksena oli hylkäys.

Opiskelijoille ja opettajille oli tarjolla paikallisesti järjestettyjen tapahtumien lisäksi mahdollisuus osallistua erittäin edulliseen hintaan myös retkille lähialueille, tutustumaan paikallisiin yrityksiin ja myös esimerkiksi Venetsiaan ja Wieniin. Lisäksi myös omaehtoinen matkustus oli nopeaa ja edullista. Monet opiskelijoistani esimerkiksi viettivät yhden viikonlopun Kroatiassa, ja itsekin vuokrasin yhdeksi viikonlopuksi auton ja vietin pienen rantaloman perheeni kanssa Kroatiassa, ja sunnuntaina ajoimme vielä Slovenian läpi Itävaltaan iltapäiväkahville ja Sacherkakulle ennen kuin palasimme takaisin Ljubljanaan.

Kiinnostuitko?

Opiskelijalle yhden kurssin suorittaminen majoituksella, aamiaisella ja koulupäivinä lounaalla maksoi 1000 € ja matkat. Kaksi kurssia vastaavasti maksoi 1250 €. Suomalaisia ainakaan tässä kesäkoulussa ei minun lisäkseni ollut ja pohjoismaista muutenkin oli vain kaksi Norjassa ja kolme Tanskassa opiskelevaa opiskelijaa. Minut koettiinkin melko eksoottisena otuksena ja kotimaani muistettiin aina mainita minua uusille ihmisille esiteltäessä. Opettajiakin oli kuitenkin monien Euroopan maiden lisäksi myös Yhdysvalloista, Etelä-Koreasta ja Intiasta.

Tarjolla on myös pidemmän kaavan mukaan kesänsä opiskellen ja opiskelijaelämästä nauttien viettäviä varten mahdollisuus kahden kesäkoulun yhdistämiseen, jolloin kesäkuu opiskellaan Ranskassa Toulousessa ja sen jälkeen matkataan linja-autolla Sloveniaan tai Espanjaan kokemaan toinen kesäkoulu.

Mitä jäi käteen?

Koska suurin osa opettajista oli ulkomaalaisia ja paikallinenkin henkilökunta hyvin sitoutunutta kesäkouluun, ryhmästämme muodostui hyvin tiivis. Yhdessä vietettiin työajan lisäksi myös lähes kaikki vapaa-aika ja kokemuksia vaihdettiin aktiivisesti. Edelleen aktiivisin WhatsApp-ryhmä minun puhelimessani on meidän Ljubljanan opettajien ryhmä. Myös opettajavaihtoa on alettu suunnittelemaan parin opettajan kanssa. Yhteyksiltäni olen myös saanut vinkkejä heidän opetuksessa käyttämistään esimerkeistä ja ohjelmista ja tiedän saavani heiltä apuja jatkossakin, jos sitä tarvitsen ja heiltä pyydän. Kesäkoulun kanssa rinnakkain järjestettiin myös tohtorikesäkoulu, jonka seminaariesityksiä kävin seuraamassa ja josta myös sain uusia ystäviä.

Sain myös itselleni uuden kurssin tehtyä ja testattua monikulttuurisella maksavalla yleisöllä. Sain siihen lisää ideoita ja paljon osaamista ja ajatuksia myös muuhun opetukseeni. Osaltani myös nostin näiden nuoria ihmisiä kouluttavien ihmisten tietoisuutta Suomesta ja Xamkista.

Lähdön hetkellä eräs opettajista sanoi muiden nyökkäillessä, että olen muuttanut heidän käsitystään suomalaisista. Itse epäilin, että mihin suuntaan, mutta hänen mukaansa parempaan. Kaiken kaikkiaan en voi muuta kuin suositella hakeutumaan jonnekin vaihtoon. Itse ainakin yritän päästä ensi kesänä uudestaan Ljubljanaan opettamaan. Tosin menneenkin kesän 26 kurssia oli valikoitu yli viidensadan tarjolla olleen kurssikuvauksen joukosta, joten hyväksyn myös sen, jos omalle kurssilleni ei ensi kesänä olekaan tilaa.

Opiskelijalle kesäkoulu varmasti merkitsi sopivan rentoa, mutta vastuullista opiskelua ympäristössä, joka pakottaa suupielet ylöspäin ja sosiaaliseksi eri kulttuuristen ihmisten kanssa. Lyhyitä etäisyyksiä kaikkialle Eurooppaan ja loistavasti järjestettyä kolme viikkoa. Koulun kautta kesäkouluun ei opiskelijoilla ikävä kyllä ole mahdollisuutta saada avustusta, mutta tällaiseen opiskeluun voi ulkopuolisilta tahoilta olla hyvät mahdollisuudet saada apurahaa. Muista myös tarkistaa omalta ohjaajaltasi valitsemiesi kurssien soveltuvuus omaan tutkintoosi!

Lisätietoja kesäkoulusta:

http://www.ef.uni-lj.si/summerschool

Pin It on Pinterest