Palkansaaja sekä yrittäjä on mahdollinen kombo

Yrittäjyyden suosio on ollut kasvussa 2000-luvulla. Suosiota ovat kasvattaneet yhä useammat innostavat esimerkit onnistujista, erilaiset start-up –tapahtumat, yrittäjyydestä puhuminen julkisuudessa sekä sen opettaminen eri koulutusasteilla. Xamkissa sekä opetetaan yrittäjyyttä, mutta myös yritetään itse. Päivisin palkkatyössä, iltaisin yrittäjä – palkansaajayrittäjä on 2020-luvun uusi supersankari.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun – Xamkin – uunituoreen 2020-2030 strategian mukaan Xamk profiloituu luomaan uutta liiketoimintaa, nostamaan vaikutusalueensa elinvoimaisuutta ja synnyttämään enemmän uusia yrityksiä. Tätä tavoitetta tuetaan innostamalla ja valmentamalla opiskelijoita tutkimiseen, yrittäjyyteen ja edelläkävijyyteen. Mutta mitä tapahtuu, kun säveltäjä rakastuu omaan musiikkiinsa?

Tämä artikkeli kertoo tarinan kahdesta opiskelukaveruksesta ja yhdestä lehtorista, joita kaikkia yhdistää yrittäjyys, Xamk työnantajana ja mahdollistajana sekä näiden asioiden vahva linkitys toisiinsa. Xamk on suuri kouluttaja, jossa opiskelee lähes 10 000 opiskelijaa. Voisi olettaa, että uusien yritysten luominen on ensisijaisesti opiskelijoiden vastuulla. Kuitenkin myös Xamkin henkilöstö luo uutta yrittäjyyttä. Olisi käsittämätöntä, jos tulevaisuuden ammattilaisten kouluttajien ja Suomen ammattikorkeakoulujen  parasta tutkimus- ja kehitystyötä tekevä henkilöstö ei itse yrittäisi. Näin säveltäjät ryhtyvät soittamaan myös itse tekemäänsä musiikkia.

Kuva 1. Jonne asentaa Align-Pilates –pilateslaitetta. (Kuva: Petri Kähärä, 2020).

Opiskelija ja opettaja – ristiin kannustajat

Kouvolalaiset ovat saaneet tänä keväänä uusia harrastusmahdollisuuksia, kun Xamkissa lehtorina työskentelevä Ksenia Sharapova avasi uuden Pilates-studion. Studiolla voi harjoittaa sekä perinteistä Pilatesta sekä laitepilatesta. Laitteet ovat toimittaneet myös Xamkilla työskentelevät yrittäjät Petri Kähärä ja Jonne Holmén.

Petri ja Jonne perustivat oman yrityksensä jo vuonna 2015 keväällä ja pitivät hallussaan Y-tunnusta ennen logistiikan insinöörin tutkintopapereita. He opiskelivat logistiikan insinöörin tutkintoa yhdessä Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa ennen Xamkia ja päättivät perustaa yrityksen ennen opintojensa loppua. Vaikka kipinä yrittäjyyteen ja yhdessä tekemisen synergiaan olivat jo painaneet takaraivoissa, niin lopullinen päätös ryhtyä yrittäjäksi  tuli tutkimuspäällikkö Ari Lindemanilta. Ari Lindeman pyysi tuottamaan opiskelijoille 24 tunnin innovaatiokilpailun. Onnistunut “Touch Your Future” -innovaatiokilpailu sai myöhemmin jatkoa ja oli perustana Gonsul Oy –nimiselle yritykselle, jonka toimialaksi muotoutui logistiikan asiantuntijapalvelut.

Vaikka alkuperäinen liikeidea logistiikan konsultoinnista oli rautainen, se ei kuitenkaan ollut se mihin jäätiin, vaan yritys kehittyi kahden verkkokaupan yritykseksi. Yrityksen alkutaipaleella nuorille yrittäjille tarjoutui mahdollisuus työskennellä osa-aikaisina yrittäjyyden valmentajina Xamkilla. Tilaisuus otettiin vastaan ja työsuhteet ovat olleet jo vuosia kokopäiväisiä ja yritys on kasvanut muiden töiden ohella.

Myös Ksenia on valmistunut Xamkista (ent. Kyamkista). Toiminimen hän perusti pian valmistumisensa jälkeen, mutta yrittäminen jäi vähäiseksi, kun hänelle tarjoutui mahdollisuus kokoaikaiseen työhön. Vuosien ajan hän on vetänyt jumppa-, tanssi- ja pilatestunteja paikallisissa liikuntasaleissa ja pitkään hän haaveili omasta studiosta. Kun hän aloitti laitepilatesohjaajakoulutuksen Helsingissä syttyi todellinen intohimo – tätä hän todella haluaisi ohjata, tähän hän uskoo!

Omien opiskelijoiden draivi, innostus ja onnistuminen perustaa omia yrityksiä antoi kuitenkin tarvittavaa rohkeutta ja luottamusta, jotta askel kohti unelmia onnistui.

Ksenian työnkuvaan Xamkilla kuuluu projektityöt yrittäjyyshankkeissa sekä yrittäjyysopintojen opettaminen. Vaikka yritysaiheet ovat päivittäistä työtä, oman yrityksen perustaminen arvelutti. Omien opiskelijoiden draivi, innostus ja onnistuminen perustaa omia yrityksiä antoi kuitenkin tarvittavaa rohkeutta ja luottamusta, jotta askel kohti unelmia onnistui. Huomattuaan, että hänen kollegansa Xamkilla myyvät pilateslaitteita, hän osti ensin yhden laitteen ja alkoi ottaa vastaan yksityisasiakkaita. Hän sai aikaan huipputuloksia sekä hyvää palautetta. Lopulta hän päätti varustaa kokonaisen pilatesstudion ja tarjota osaamisensa koko Kouvolalle. Mukana yrittämässä hänellä on kolme muuta ohjaajaa. Toiminta on avautunut tänä keväänä ja usko tulevaisuuteen on vahva!

Mitä Ksenia, Jonne ja Petri sitten tekevät, ja mitä ovat heidän palvelunsa ja tuotteensa? Ne voit tarkistaa ja hankkia seuraavista linkeistä:

Pin It on Pinterest