Venäjän taitoja vahvistamassa

Xamkin henkilökunnan intensiivikielikurssilla Pietarissa nautittiin kieliopintojen lisäksi Pietarin kulttuuritarjonnasta, herkullisina annoksia pienemmissä kokoonpanoissa tai koko ryhmän voimin.

Osa Xamkin venäjän kielen opettajista ja pidemmälle venäjän opinnoissaan ehtineistä henkilökunnan jäsenistä vietti jälleen intensiivisen viiden päivän kieli- ja kulttuurikurssin Pietarissa 12.-16.8.2019. Kieliopintojen lisäksi matkan kulttuurianti oli vaikuttava, sillä jokaisena matkapäivänä Pietarin kulttuuritarjontaa nautittiin herkullisina annoksia pienemmissä kokoonpanoissa tai koko ryhmän voimin.

Kuva 1: Edistyneiden venäjänkielen ryhmä.

Kielen opiskelun osuus oli maanantaista torstaihin neljä tuntia päivässä, jonka jälkeen oli hyvin aikaa kulttuuririentoihin. Matkapäivämme maanantain tunnit olivat vasta iltapäivällä, joten tuona päivänä ehdimme illalla katsella lähiympäristön arkkitehtuuria ja kuunnella Nevski prospektin katukonsertteja. Hotellimme oli pieni ja varsin vaatimaton, mutta loistavalla paikalla ydinkeskustassa, aivan Admiralteyskaya-metroaseman vieressä. Oppitunnit olivat Bolshayja Konnushennajalla sijaitsevassa Suomi-talossa, jonne hotellilta on noin 10 minuutin matka. Historiallisesta keskustasta on helppo lähteä metrolla myös kauempana keskustasta sijaitsevien jatkoyhteyksien ääreen, ja tätä mahdollisuutta hyödynsimmekin tiistaina Hatsinan retkellämme.

Retki Hatsinan palatsiin

Lähdimme tiistain oppituntien ja pikaisen lounaan jälkeen kohti Hatsinan noin 96 tuhannen asukkaan pikkukaupunkia, joka sijaitsee 46 kilometriä Pietarista etelälounaaseen. Menimme ensin metrolla Moskovskajan metroasemalle ja sieltä bussilla Hatsinaan. Pois tulimme paikallisjunalla Baltitskajan asemalle. Yllättäen juna oli bussia paljon hitaampi. Hatsina on idyllinen puistokaupunki, jossa ei ole tietoakaan Pietarin ruuhkista.

Kuva 2: Hatsinan palatsin interiööri.

Hatsinan tärkein matkailukohde on vaikuttava palatsi, joka oli tsaari Aleksanteri III ja hänen vaimonsa Maria Fjodorovnan koti. Heillä oli viisi lasta. Heidän vanhimmasta pojastaan tuli Venäjän viimeinen tsaari, Nikolai II. Aleksanteri III halusi asua maalla ja pitää perheensä pois Pietarista, sillä hänen isänsä, Aleksanteri II joutui 1881 salamurhan uhriksi Pietarissa.

Kuva 3: Hatsinan palatsin puisto.

Hatsinan palatsista melkein puolet on remontissa, mutta valmiiksi restauroituja saleja on yhden iltapäivän kestävälle kiertokävelylle enemmän kuin riittävästi. Palatsin yläkerroksessa on meneillään kiinnostava Aleksanteri III perheelle kuuluneiden esineiden näyttely. Irtaimisto ei ole autenttisilla paikoillaan, mutta kokonaisuus on asetettu huoneisiin niin, että tsaariperheen jokapäiväisestä elämästä saa hyvän kuvan.

Oma lukunsa on Hatsinan palatsin valtava puisto, johon kuuluu palatsirakennuksen takana sijaitseva yksityispuutarha ruusuistutuksineen, lehvästötunneleineen ja allegoriapatsaineen. Aika tuntuu pysähtyneen noille käytäville, vaikka tosiasiassa lähes täysin tuhoutuneen interiöörin restaurointi on ollut valtaisa työ, joka jatkuu edelleen. Restauroinnista kertovaa, mielenkiintoisesti koostettua dokumenttielokuvaa voi pysähtyä katsomaan juhlakerroksen eräässä eteishuoneessa.

Rock’n roll -kävely

Keskiviikon oppituntien jälkeen meille oli järjestetty rock’n roll -kävelyksi kutsuttu tapahtuma. Saapuessamme Rubinstain-kadulle, jossa meillä oli oppaan kanssa tapaaminen, olivat odotukset sekalaiset. Emme oikein tienneet, mitä odottaa kävelyltä, jonka aiheena on musiikki. Moni odotti kuulevansa musiikkia. Opastus keskittyi kuitenkin pietarilaisen ja yleensä venäläisen rock-kulttuurin syntyyn. Oppaana toimi Aleksander Senin, jonka Кофе-niminen bändi oli 80-luvulla yksi tärkeä tekijä rock-genren vapauttamisessa ja yhteiskunnallisessa muutoksessa laajemminkin. Oppaamme todella tiesi mistä puhui, ja jos ei puheen perässä pysynyt, lehtori Mikko Koho käänsi ydinkohdat suomeksi.

Kävelyn lopuksi vierailimme legendaarisessa Puškininkatu 10:ssä, jonka taiteilijat 1980-90-lukujen taitteessa valtasivat itselleen. Rakennus oli tuolloin purku-uhan alla, mutta nykyään se on pieteetillä kunnostettu, vilkkaasti toimiva taidekeskus, josta löytyy muun muassa ”nonkonformistisen taiteen museo, galleria Silta yli Styksin, Leningradin samizdat-kirjallisuuden museo, Kokeellinen Äänimuseo, Ensimmäinen Kansallinen Rock-museo ja muita gallerioita” (Malinen 2019). Rakennuksen alakerrassa sijaitsee myös The Beatles -yhtyeelle pyhitetty seinä sekä asunto, jonka eksentrinen asukki oli pyhittänyt koko elämänsä erityisesti John Lennonille. Oli vaikuttavaa vierailla kuuluisalla Fish Fabrique -klubilla ja nostaa malja underground-kulttuurin maailmaa muokkaavalle voimalle. Rock’n roll -kävely oli kuin olikin mitä kiinnostavin kokonaisuus.

Kuva 4: Rock-museo Puskininkatu 10:ssä.
Kuva 5: Fish Fabrique.

 

Avioitumisen taide – Oscar Wilden tyyliin venäjäksi

Torstai-iltana rohkaistuimme pienellä porukalla kurssilla venäjän opettajien opettajana toimineen Ksenia Sharapovan mukaan Estradi Teatteriin katsomaan Oscar Wilden näytelmään The Importance of Being Earnest (1895) perustuvaa musikaalia nimeltä Iskusstvo Shenitsja (avioitumisen taide). Venäjän kielen taito joutui todelliselle koetukselle, mutta Ksenian antamien kohtaus-synopsisten avulla pysyimme varsin hyvin kärryillä. Taiten tehdyt musiikki- ja tanssikohtaukset ovat onneksi yleismaailmallisesti ymmärrettäviä. Teatteriin kannattaa Venäjällä mennä ainakin kahdesta syystä: joutuu kunnon kielikylpyyn ja pääsee nauttimaan korkeatasoisesta näyttämötaiteesta.

Lähde:

Malinen P. 2019. Matkailijan villi ja vapaa Pietari. Kansan Uutiset, digilehti 2.6.2019. Saatavissa: https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4092832-matkailijan-villi-ja-vapaa-pietari [viitattu 28.9.2019].

Pin It on Pinterest