Yhteistyötä Espanjassa

Espanja on opiskelija- ja opettajavaihdossa terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikön lehtoreille Anna-Maija Uusoksalle ja Terhi Heteelle tuttu maa. He kävivät pitämässä yllä suhteita paikallisiin oppilaitoksiin ja sairaaloihin, joihin matkaa useita Xamkin opiskelijoita vuosittain vaihtoon.

Vaihto-opiskelijoita Kotkan kampukselta on ollut paljon kuluneiden vuosien aikana mm. Xanitin yksityissairaalassa, Vithas Xanit International Hospitalissa Benalmadenassa ja kyseisen sairaalan terveysasemalla Fuengirolassa. Matkamme yksi kohteista oli tämä sairaala Benalmadenassa. Tarkoituksemme oli käydä tutustumassa yksiköihin, minne lähetämme useita opiskelijoita harjoitteluun joka vuosi. Tavoitteena oli tavata neljä tällä kertaa harjoittelussa olevaa sairaanhoitaja – ja terveydenhoitaja opiskelijaamme. Toinen matkamme pääkohde oli Jaenin yliopisto, mikä on myös meidän pitkä aikainen yhteistyökumppanimme.

Xanitin sairaala on moderni ja monipuolinen, siellä on yli 40 erikoisalaa. Sairaalalla on myös oma ambulanssi- ja helikopteripalvelu sekä mahdollisuus saada lääkäri potilaan siirtolennoille mukaan. Sairaalan palveluksessa työskentelee noin 680 terveydenhuollon ammattilaista. Asiakkaista noin 40 % kostuu turisteista, jotka tulevat 115 eri maasta. Sairaalan henkilökunnasta löytyy 16 eri kieltä puhuvaa työntekijää. Sairaalan kansainvälisyyden myötä englanti on yksi työkieli espanjan kielen rinnalla. Tämä helpottaa suomalaisten hoitoalan opiskelijoiden harjoittelua. Yksi opiskelijoista vastaava työntekijä on suomenkielinen, mikä osaltaan helpottaa suomenkielisten opiskelijoidemme mahdollisia kieliongelmia.

https://www.youtube.com/watch?v=F_-1-dfSM-0

Tiukka työtahti ja mahdollisuus itsenäiseen työskentelyyn

Opiskelijat kertoivat, että osastoilla työtahti on tiukkaa. Parhaimmillaan yhdellä hoitajalla on 15 potilasta. Opiskelijan on tärkeää osata itse hakeutua työtehtäviin ja he saavatkin tehdä hyvinkin itsenäisesti osaamiaan asioita. Sairaanhoitajilla ja lähihoitajilla on molemmilla hyvin erilaiset toimenkuvat. Sairaanhoitajien päätehtävä vuoroissa on lääkkeiden antaminen ja potilaan voinnin seuraaminen. Lähihoitajien työnkuva on taas perushoidollinen.

Xanitin sairaalassa opiskelijoiden on mahdollisuus päästä harjoitteluun esim. akuuteille osastoille, kuten tehostetun hoidon osasto ja ensiapupoliklinikka. Näillä osastoilla opiskelijat ovat yleensä viihtyneet ja kokeneet oppivansa erityisen paljon. Koska sairaalan on yksityinen, siellä tehdään myös paljon kauneuskirurgiaa. Yksityissairaalan laskutus järjestelmä potilaille on ollut opiskelijoille uutta ja yllätyksenä on tullut se, miten paljon kaikki maksaa sairaalassa potilaille. Jokainen hoitotyön vaihe laskutetaan erikseen. Potilailla täytyy olla vakuutus, jotta he voivat saada hoitoa sairaalassa.

Opiskelijoiden mielestä työilmapiiri osastoilla on empaattinen, iloinen ja yhteisöllinen. Organisaation muutosten aiheuttama jännite oli tosin välillä aistittavissa. Kulttuurisia eroja löytyy paljon: hoitajat halailevat toisiaan, potilaita ja omaisia, työn lomassa vitsaillaan ja nauretaan, työn teon ei tarvitse olla niin vakavaa vaan se voi olla iloinen asia. Tästä voitaisiin ottaa oppia myös meille. Toinen asia, minkä voisimme tuoda Espanjasta meille hoitotyöhön, on omaisten aktiivisempi osallistuminen potilaan hoitoon. Parannuskohteita opiskelijat löysivät esim. käsihygieniassa, se ei suomaisten opiskelijoiden mielestä ole samalla tasolla, kuin meillä.

Osa harjoittelusta suoritetaan usein Vithas Xanitin terveysasemalla Fuengirolassa. Tämäkin on monipuolinen ja hyvä harjoittelupaikka. Terveysasemalla pääsee harjoittelemaan paljon erilaisia kädentaitoja, kuten verinäytteiden ottoa, injektioiden antoa, haavojen ompelua, erilaisten pienten vammojen hoitoa ja niin edelleen. Tällä terveysasemalla käykin paljon suomalaisia asiakkaita, koska Fuengirola on hyvin suosittu suomalaisten keskuudessa.

Jeanin yliopisto vierailu

Työmatkamme seuraava kohde oli Jaenin yliopisto, minne lähdimme varhain aamulla pienen pienellä vuokra-autolla. Matkaa Espanjan sisämaahan, Andalusiaan, oli yhteen suuntaan noin 300km. Rannikolta ajettaessa keskimaahan päin maisemat muuttuivat kuiviksi ja karuiksi, oliivilehdot toivat vihreyttä vuoristoiseen maisemaan. Meitä odotti perillä lämmin vastaan otto. Tapasimmehan kollegoita, joiden kanssa Anna-Maija on vuosia ollut sähköpostilla yhteyksissä, mutta ei ollut aiemmin tavannut heitä.

Jaenin yliopistossa on mahdollisuus suorittaa 35 eri alan tutkintoja. Läsnä on 28 tieteenalaa, missä voi väitellä tohtoriksi ja useita aloja maisterin tutkinnon suorittamiseksi. Yliopisto on erittäin kansainvälinen vaihto-ohjelmineen monen eri oppilaitoksen välillä ja heillä on kampuksia eri maissa.

Vaihto-opiskelijat otetaan hyvin vastaan ja he pääsevät osaksi yliopisto elämää heille tarkoitetun ”Buddy”-toiminnan avulla. Buddy-toiminassa he saavat espanjalaisen opiskelija kaveriksi, kenen kanssa he tutustuvat espanjalaiseen kulttuuriin ja opiskelijoihin.

Jaenin ylipiston Las Lagunillas Kampus alueen karttataulusta

Espanjasta on tullut vastavuoroisesti vaihto-opiskelijoita meille Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun. Espanjalaiset sairaanhoidon opiskelijat ovat viihtyneet hyvin Kotkan seudulla ja meidän opiskelijat Jaenissa. Jaenin yliopistollinen sairaala tarjoaa haastavat, mutta erittäin opettavaiset harjoittelupaikat. Haastetta harjoitteluun tuo myös ohjaajien toisinaan heikko englannin kielen taito. Kielitaito ei kuitenkaan ole este harjoittelulle, espanjalaiseen tapaan asiat saadaan selvitettyä ilman yhteistä kieltäkin.

Jeanin lähistöllä sijaitsee vuoristossa renessanssiajan kaupungit Ubeda ja Baetsa, jotka ovat maailmanperintökohteita. Sieltä löytyy myös upea vaelluskohde kansallispuisto Cazorla. Opiskelijoilla on mahdollisuus nauttia talviurheilusta Sierra Nevadassa, mikä sijaitsee vain 90 minuutin ajomatkan päässä Jeanista.

Oli hienoa todeta, että opiskelijoistamme pidetään molemmissa paikoissa erittäin hyvää huolta. Opiskelijoilla on mahdollisuus molemmissa paikoissa harjoitella ennen kaikkea hoitotyön kannalta tärkeitä kädentaitoja. Näissä paikoissa opiskelijat oppivat ja näkevät usein vaativampia asioita, kuin mitä meillä Suomessa. Opiskelijavaihto on yhä vain hieno elämänkokemus ja mahdollisuus.

Pin It on Pinterest