Kämäräinen ja Peltola (2023) pohtivat Uusi vuosi – uudet tyhjät lupaukset -artikkelissaan sitä, kuinka uuden vuoden lupaukset saattavat olla jopa peräti mahdottomia suorittaa, nimenomaan suorittaa.
Moni kuitenkin miettii vuoden alussa omia valintojaan normaalia enemmän ja osa päätyykin uuden vuoden myötä tekemään aikaisemmasta arjesta poikkeavia valintoja. Tästä herääkin kysymys: mitä jos joka tapauksessa haluaa uuteen vuoteensa lisätä jonkun inhimillisen lupauksen?
Voiko uuden vuoden lupauksissa onnistua?
Uuden vuoden lupauksissa voi onnistua tai epäonnistua riippuen monista tekijöistä. Lupaukset voivat olla tehokkaita, jos ne asetetaan realistisesti, ovat konkreettisia ja niihin liittyy selkeät tavoitteet. Uuden vuoden lupaukset menevät usein silloin jo alusta alkaen metsään, jos lupaukset ovat liian epämääräisiä tai vaikeasti saavutettavia.
On tärkeää asettaa realistisia tavoitteita sekä ottaa huomioon omat voimavarat ja sen hetkinen elämäntilanne. Jos et ole viiteen vuoteen juossut kilometriäkään, on epätodennäköistä, että yhtäkkiä kykenet juoksemaan maratonin.
Siksipä myös omien tavoitteiden kanssa kannattaa olla rehellisen realistinen itsensä kanssa. Kerralla ei myöskään kannata laittaa koko arkea uusiksi, vain muutoksia omaan toimintaan ja rutiineihin kannattaa lisätä pienin askelin.
Sanoita tavoitteesi
Yksin ei uusien lupausten kanssa kannata jäädä. Uuden arjen opettelussa voi tuki ystäviltä, perheeltä tai ammattilaisilta auttaa saavuttamaan tavoitteet.
Monet epäonnistumiset saattavatkin usein johtua siitä, että lupaukset tehdään innostuksen hetkellä ilman suunnitelmaa tai konkreettisia toimenpiteitä. Omien tavoitteiden sanoittaminen myös konkretisoi lähipiirille sitä, mitä kohti olet matkalla.
Lempeyttä uuteen vuoteen
Uuden vuoden lupaus ei kuitenkaan ole oikotie onneen. Täytyy muistaa, että jokainen ihminen on erilainen, ja se, mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle.
Jotkut ihmiset kokevat uuden vuoden lupaukset motivoivina ja saavuttavat niiden avulla muutoksia elämässään, kun taas toiset saattavat löytää muita tapoja asettaa ja saavuttaa tavoitteitaan. On tärkeää olla lempeä itselleen ja tarvittaessa sopeuttaa tavoitteita matkan varrella.
Jos huomaat, että uuden vuoden lupaukset eivät toimi sinulle, älä ole liian ankara itsellesi. Voit aina asettaa tavoitteita ja tehdä muutoksia elämässäsi silloin, kun tunnet olevasi valmis. Ole armollinen itsellesi ja keskity esimerkiksi jatkuvan kehityksen ajatukseen, joka ei ole sidoksissa tiettyihin päivämääriin.